c S

Svetovni in francoski mediji posvečajo naslovnice volitvam v Franciji

24.04.2017 10:12 Pariz, 24. aprila (STA) - Francoski in številni svetovni mediji današnje naslovnice namenjajo izidu prvega kroga francoskih predsedniških volitev, na katerih sta največjo podporo zbrala sredinski kandidat Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen, ki se bosta tudi pomerila v drugem krogu.

Pariški Le Parisien piše o "senzaciji Macrona", levi L'Humanite pa pod fotografije Le Penove zapiše "Nikoli". Gospodarski časnik Les Echos piše, da je "Macron na fronti proti Le Penovi". Desni Le Figaro v luči tretjega mesta za konservativnega kandidata Francoisa Fillona piše o knockoutu za desnico.

Mediji na Otoku pozdravljajo dober rezultat Macrona in opozarjajo, da ne gre ignorirati drugega mesta Le Penove. "Grožnje francoske skrajne desnice ni konec," piše levosredinski Guardian, ki opisuje Macrona kot "najboljše upanje za veliko državo, ki je v težavah".

Financial Times napoveduje, da bodo volitve 7. maja zanj "kronanje", a opozarja, da vladanje ne bo lahko. Macron bo lahko prisiljen v "težko barantanje", da bo lahko izvedel svoj reformni program, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Mediji v več državah izpostavljajo zgodovinski poraz tradicionalne levice in desnice, pri čemer ameriški Wall Street Journal volitve označuje za "izjemno grajo francoskih glavnih političnih sil". Nemški Frankfurter Allgemeine Zeitung izpostavlja, da je 40 odstotkov volivcev svoj glas oddalo bodisi za skrajno desnico bodisi za skrajno levico.

"Macronova zmaga je tako tesna, da v na dveh predhodnih predsedniških volitvah ne bi osvojil mesta v drugem krogu," je zapisal in posvaril pred gotovostjo, da bo sredinski kandidat maja zmagal.

Britanski BBC piše, da Francija vstopa v neraziskane politične vode in poudarja, da je ne glede na zmagovalca v drugem krogu Francija globoko razdeljena.

Ameriški New York Times izpostavlja nenavaden status Macrona kot nekoga, ki se je distanciral od uveljavljenih strank, hkrati pa izhaja iz politične elite. "Njegov profil je profil insajderja, njegove politike pa tiste outsajderja," piše.

Ameriška spletna stran desnega Fox News omenja, da ima Le Penova še vedno možnosti in spominja na presenetljivo zmago Donalda Trumpa, še povzema AFP.