c S

Začenja se spomladansko zasedanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope

24.04.2017 09:53 Strasbourg/Ljubljana, 24. aprila (STA) - V Strasbourgu v Franciji od danes do petka poteka spomladansko zasedanje Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Zasedanja se udeležuje tudi delegacija državnega zbora. PS SE se bo na zasedanju med drugim osredotočil na delovanje demokratičnih institucij v Turčiji.

Komisar Sveta Evrope za človekove pravice Niels Muižnieks pa bo predstavil letno poročilo za leto 2016.

Med temami, o katerih bodo govorili na tokratnem zasedanju PS SE, so še problematika človekovih pravic na Severnem Kavkazu, plačna neenakost in zaščita begunk pred spolnim nasiljem. Tema bo tudi 25. obletnica Evropskega odbora za preprečevanje mučenja, pa tudi zloraba sistema Interpola, potreba po strožjih zakonskih zaščitnih ukrepih ter varstvo pravic staršev in otrok, pripadnikov verskih manjšin.

Udeležence zasedanja bosta nagovorila španski kralj Filip VI. in grški predsednik Prokopis Pavlopulos. Generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland bo odgovarjal na poslanska vprašanja, zunanji minister Cipra pa bo zbrane nagovoril v okviru ciprskega predsedovanja Odboru ministrov SE.

V delegaciji DZ, ki se bo udeležila spomladanskega zasedanja, bosta poslanca Andrej Šircelj (SDS) in nadomestni član v delegaciji Matjaž Hanžek (ZL). Slovenska poslanca bosta med drugim sodelovala v razpravi o poročilu o aktivnostih odbora ministrov in preprečevanju dohodkovne neenakosti kot sredstva za doseganje socialne kohezije in ekonomskega razvoja, so sporočili iz DZ.

PS SE je posvetovalno telo, ki ga sestavljajo predstavniki nacionalnih parlamentov 47 držav članic SE. PS SE samostojno oblikuje program svojih zasedanj, razpravlja o delovnih področjih Sveta Evrope in aktualnih mednarodnih temah ter sprejema priporočila, naslovljena na odbor ministrov ali države članice SE.