c S

Protestniki v Budimpešti z ironijo nad Orbanovo politiko

24.04.2017 09:26 Budimpešta, 23. aprila (STA) - V madžarski prestolnici so v soboto potekali protesti proti vladi Viktorja Orbana, na katerih se je več tisoč ljudi odločilo za ironičen pristop. "Dol s tiskom", "Dol z izobrazbo", "Več demagogije", so vzklikali protestniki ob zahtevi, da vlada zgradi neposredno železniško povezavo z Moskvo in Severno Korejo.

Protest so pripravili nekaj dni, preden naj bi vlada sprejela zakon, uperjen proti nevladnim organizacijam. Protest so mediji poimenovali "najbolj smešne madžarske demonstracije", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Organizirala jih je parodična Pasja stranka z dvema repoma (MKKP), po ocenah pa se jih je udeležilo med 2000 in 3000 ljudi. Vodja stranke Gergely Kovacs je svečano sporočil, da se je protestov udeležilo "najmanj 30 milijonov ljudi".

Orbanu, ki ga obtožujejo tesnih vezi z Moskvo, je "čestital", ker je zavrnil uvedbo evra, a se pritoževal, ker še ni mogoče plačevati z ruskimi rublji.

Orban, ki ga nasprotniki kritizirajo zaradi domnevnih ksenofobnih opazk ter napadov na civilno družbo in medije, se od aprila sooča z množičnimi protesti zaradi zakona, ki omejujejo tuje izobraževalne ustanove in ki bi lahko privedel do zaprtja t. i. Sorosove univerze.

Vlada želi sedaj do konca meseca doseči sprejem zakona, ki bi povečal nadzor nad nevladnimi organizacijami, ki prejemajo finančno podporo iz tujine, zlasti tistimi, ki jih podpira ameriški milijarder in filantrop George Soros.

V sredo je skupina ameriških senatorjev, med njimi tudi bivši predsedniški kandidat John McCain, poslala pismo Orbanu, v katerem so ga pozvali, naj opusti ta zakon.

Evropski parlament bo po napovedih v sredo razpravljal o političnih razmerah na Madžarskem dan pred srečanjem Sorosa s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruslju, še navaja AFP.

Soros je tarča napadov Orbana, pa tudi Rusije in več voditeljev v srednji Evropi in na Balkanu, ki mu očitajo vmešavanje v notranjo politiko prek organizacij, ki jih financira.