c S

Koalicija v torek o še neizvedenih projektih in drugih aktualnih temah

24.04.2017 09:35 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Koalicija bo predvidoma v torek vnovič razpravljala o aktualnih temah, med katerimi se utegne znajti tudi dogajanje okoli Mercatorja. Pogovor bo sicer predvidoma o projektih, ki jih še niso uspeli spraviti pod streho, med drugim o reorganizaciji centrov za socialno delo, spremembah na področju obrambe ter pripravi prostorske in gradbene zakonodaje.

Za obravnavo na vladi po dolgotrajnem usklajevanju čakajo težko pričakovani trije zakoni s področja prostorske in gradbene zakonodaje, in sicer predlog zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, predlog gradbenega zakona, ki na novo ureja področje graditve objektov in s tem nadomešča veljavni zakon o graditvi objektov, ter predlog zakona o urejanju prostora.

Urejanje prostora obsega državna pravila urejanja prostora, udeležence pri urejanju prostora, prostorsko načrtovanje na državni in občinski ravni, zemljiško politiko, instrumente spremljanja stanja v prostoru ter zagotavljanje s tem povezanih informacijskih storitev, je navedeno v predlogu.

Pričakovati je, da bo koalicija v torek vnovič razpravljala tudi o predlogu za reorganizacijo centrov za socialno delo, ki ga je pripravila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Ta projekt od nje v koaliciji že dalj časa pričakujejo, na kar so ministrico spomnili tudi ob dveh lanskih interpelacijah, na katerih se je zagovarjala.

Predlog je ministrica pripravila, a je v koaliciji naletela na ovire. Na usklajevanju konec marca partnerji glede predloga skupnega jezika niso našli, nasprotovanje je izrazil DeSUS, neuradno pa imajo pomisleke tudi v SMC. Ministrica je po usklajevanju tega predloga konec marca za STA ocenila, da je nasprotovanje predlogu, ki da ga stroka podpira, politično. Sporočila je, da na kompromise brez stroke na tako občutljivem področju ni pripravljena, reorganizacija pa da je prepomembna, da bi z njo kupčkali za politične glasove.

S predlogom obstoječih 62 centrov za socialno delo povezujejo v 16 območij, s tem pa nobenemu centru ne bodo vzeli lokacije in strokovnega kadra, pač pa posamezne razbremenili administrativnega dela. Povezovali bi skupne službe ter na širšem področju lahko dosegli večjo kakovost storitev, je pojasnila ministrica. Neuradno pa je slišati očitke, da naj bi bila za predlagano reorganizacijo politična kadrovska računica.

Koalicija ima odprte še predloge sprememb na področju obrambe, ki ga prav tako vodi najmanjša koalicijska stranka. V SD med drugim želijo, da se status vojaka izenači s statusom policista, vendar pa v koaliciji za zdaj še niso naleteli na odprta ušesa. Predsednik SD Dejan Židan se je do nejasnih zaključkov koalicije glede tega vprašanja, o katerem so partnerji razpravljali v začetku aprila, že kritično odzval. Na mizi oz. koalicijskem usklajevanju sta sicer zakon o obrambi in zakon o službi v Slovenski vojski.

Kljub temu, da je koalicija uspela spraviti čez vlado zakon o zdravstveni dejavnosti, pa ima tudi na zdravstvenem področju še veliko odprtih vprašanj in se bo morda tudi na torkovem srečanju te teme vnovič dotaknila. V središču utegne biti spet tudi položaj Mercatorja, katerega hrvaški lastnik je v finančnih težavah. Prav v torek bodo v DZ razpravljali o predlogu zakona za zaščito Mercatorja.