c S

V G20 konsenz, da protekcionizem škodi svetovnemu gospodarstvu

24.04.2017 08:27 Washington, 21. aprila (STA) - Finančni ministri in guvernerji centralnih bank iz skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) so danes na zasedanju v Washingtonu dosegli "širok konsenz", da bi bila nadaljnja krepitev protekcionizma škodljiva za svetovno gospodarstvo, je dejal nemški finančni minister Wolfgang Schäuble.

"V razpravi se je pokazalo široko soglasje, da je prosta trgovina boljša za svetovno rast," je po srečanju, ki je potekalo ob robu spomladanskega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank 189 držav članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke, dejal Schäuble, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

"Protekcionizem bi bil škodljiv za svetovno gospodarstvo in za gospodarstva, ki bi jih zadeval," je dejal minister iz Nemčije, ki trenutno predseduje G20.

Ministri so se po navedbah AFP tudi strinjali, da bi morala biti rast, da bi omejili rast protekcionizma, "bolj vključujoča", torej da mora biti dobrobit rasti razdeljena bolj pravično.

Schäuble je na več vprašanj o stališču ZDA dejal, da je ameriški finančni minister Steven Mnuchin kolegom iz skupine G20 povedal, da ameriška administracija ni sprejela nobenih odločitev glede konkretnih trgovinskih politik.

Guverner nemške centralne banke Jens Weidmann je dejal, da se G20 osredotoča na bolj vključujočo rast, saj vse večja neenakost omejuje potencialno rast, ljudje pa so postali razočarani nad globalizacijo.

Ministri in guvernerji centralnih bank G20 so se v Washingtonu sestali ob spomladanskem zasedanju finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic IMF in Svetovne banke, katerega osrednji del bosta sobotni zasedanji Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF (IMFC) ter skupnega Razvojnega odbora IMF in Svetovne banke. Zasedanj se udeležuje tudi slovenska delegacija na čelu s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman in guvernerjem Banke Slovenije Boštjanom Jazbecem.