c S

KPK s priporočili glede imenovanja nadzornikov SDH

24.04.2017 08:21 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Komisija za preprečevanje konkurence (KPK) je sprejela zaključne ugotovitve o imenovanju nadzornikov SDH ter ministrstvu za finance, vladi in DZ podala več priporočil za več preglednosti in sledljivosti v postopkih. Med drugim poziva k natančnejši opredelitvi meril za izpolnjevanje pogoja osebne integritete in poslovne etičnosti.

Komisija je zaključne ugotovitve sprejela na seji minuli petek na podlagi preučitve postopka izbora in imenovanja članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Kot so danes objavili v KPK, so "z namenom sprejetja dodatnih ukrepov za zagotavljanje transparentnosti in sledljivosti celotnega postopka" priporočili, naj ministrstvo za finance vzpostavi postopkovnik izbora članov strokovne komisije in natančneje uredi presojanje suma okoliščin nasprotja interesov ter morebitnih vplivanj na člane strokovne komisije.

Ob tem bi moralo ministrstvo za finance po njihovih priporočilih sprejeti konkretne kriterije za dodeljevanje točk oziroma ocen posameznega določenega kompetenčnega okvira kandidatov v postopkih izbora za člane nadzornega sveta. Sprejeti bi se torej moral model točkovanja, ki bo omogočal enakopravnejšo in nepristransko obravnavo vseh kandidatov.

Na KPK so priporočili tudi, naj se sprejmejo točno določena pravila izvedbe postopka izbora s strani strokovne komisije, ki recimo ne bodo dovoljevala, da komisija zaradi časovne stiske ne izvede pogovorov s kandidati.

Ministrstvo za finance, vlada in DZ kot ključni igralci naj v postopku izbora in imenovanja tudi natančneje opredelijo standarde in merila presojanja zakonsko zahtevanega izpolnjevanja pogoja, da kandidata odlikuje osebna integriteta in poslovna etičnost. Gre za opredelitev "stopnje sprejemljivosti določenih odklonskih ali spornih ravnanj kandidatov, ki sicer niso okvalificirana kot kazniva dejanja in niso odvisna od pravnomočne obsojenosti".

Ker tudi pogoji za druge funkcije v državi, sploh za imenovanja na položaje v državnih podjetjih, zahtevajo izpolnjevanje pogoja posedovanja odlike osebne integritete in poslovne odličnosti, je po mnenju KPK še toliko bolj pomembno, da se na konkretnih primerih prikaže, kako v praksi poteka presojanje navedenih odlik ter kakšna ravnanja za politiko in družbo so ali niso sprejemljiva.

Zadnji poskus imenovanja dveh novih nadzornikov SDH je propadel, potem ko sta tik pred glasovanjem v DZ zaradi nesoglasij v koaliciji od kandidature odstopila izbrana vladna kandidata Željko Puljić in Franc Žmavc, na katera je v javnosti letelo več kritik. Ministrstvo za finance je sicer že začelo nov postopek in prav danes se je iztekel rok za prijavo na nov javni poziv za kandidate za nadzornike upravljalca državnih naložb.

Nadzornike SDH imenuje DZ na predlog vlade, za katero nabor najprimernejših kandidatov pripravi ministrstvo za finance.