c S

DZ imenoval šest novih okrožnih in okrajnih sodnikov

24.04.2017 08:19 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Poslanci so danes imenovali šest novih sodnikov, štiri na sodniška mesta na Okrožnem sodišču v Ljubljani ter po enega na Okrajno sodišče v Cerknici in Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu. S tem so zapolnili izpraznjena sodniška mesta.

Za nove okrožne sodnike na Okrožnem sodišču v Ljubljani so poslanci potrdili Majo Povhe, Gregorja Žiko Ševa, Cirila Keršmanca in Tomaža Bromšeta, na Okrajno sodišče v Cerknici Katjo Mramor, na Okrajno sodišče v Slovenj Gradcu pa Jerneja Praznika.

Kot je poslancem pojasnila sekretarka Sodnega sveta Jonika Marflak Trontel, je Okrožno sodišče v Ljubljani dodatne sodnike rabilo zaradi velike fluktuacije, poleg tega je ljubljansko okrožno sodišče tudi najbolj obremenjeno v državi. "S tem predlogom le delno nadomeščajo sodnike, ki so zapustili to sodišče," je pojasnila Marflak Trontljeva. Novoimenovani sodniki bodo zasedli sodniška mesta na specializiranem kazenskem oddelku, en pa na preiskovalnem oddelku.

Bromše je bil zadnjih 11 let odvetnik. Povhetova je bila doslej zaposlena kot strokovna sodelavka na kazenskem oddelku sodišča v Novem mestu. Žika Ševo je zdaj odvetnik, pred tem je delal tudi na državnem tožilstvu. Keršmanc je trenutno v. d. direktorja direktorata za pravosodje na ministrstvu za pravosodje, pred tem pa je sedem let delal kot strokovni sodelavec na sodišču, bil je tudi sodelavec Inštituta za kriminologijo in Komisije za preprečevanje korupcije.

Mramorjeva je več kot 11 let svetovalka na civilnem oddelku ustavnega sodišča, Praznik pa je odvetnik na področju civilnega in gospodarskega prava.

Za vsa sodniška mesta je bilo prijav precej in je sodni svet po besedah Marflak Trontljeve izbiral najboljše kandidate.

DZ je danes imenoval tudi novo članico sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij ter člana in njegovo namestnico sveta za sistem plač v javnem sektorju.