c S

DZ zavrnil predlog ZL glede prevozov v cestnem prometu

24.04.2017 08:19 Ljubljana, 21. aprila (STA) - DZ je danes z 58 glasovi za in šestimi proti sklenil, da predlog sprememb zakona o prevozih v cestnem prometu, ki ga je predlagala ZL, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Tako se je končala parlamentarna pot predloga, ki naj bi pripomogel k zmanjšanju prekarnosti med poklicnimi vozniki in k večji varnosti na cestah.

Kot je danes uvodoma na plenarni seji DZ pojasnil Miha Kordiš, so cilji sprememb zakona jasni - redne zaposlitve za vse voznike (za določen ali nedoločen čas) in vgradnja tahografov v vsa kombinirana vozila.

Z rednimi zaposlitvami bi po Kordiševih besedah izboljšali socialno varnost voznikov. Tisti, ki zdaj v prekarnih pogojih opravljajo to delo, bi tako dobili možnost plačane bolniške, dopusta, regresa in ostalega, ker pritiče vsem delavcem.

"In šoferji se nič več ne bi bili prisiljeni medsebojno grebsti za bedno plačane kilometre. Nič več ne bi vozili neprespani, utrujeni, pogosto bolni, kot se sedaj dogaja. Vgradnja tahografov v kombije bi tem voznikom omogočila počitek in prostora za izkoriščanje bi bilo manj. Vse skupaj bi prispevalo k večji varnosti na cesti za vse udeležence v cestnem prometu, ne samo za šoferje same, tudi za njihove potnike, pa ostale ljudi s katerimi se srečujejo na cesti," je še dodal Kordiš.

Sistemsko je najustrezneje, da področje zaposlovanja ureja predvsem krovni zakon o delovnih razmerjih, kot je to urejeno drugje v EU in ni torej potrebe po dodatnem urejanju področja zaposlovanja v zakonu o prevozih v cestnem prometu, je medtem poudaril državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Klemen Potisek.

Kar se tiče vgradnje tahografov v vsa kombinirana vozila, pa je državni sekretar dejal, da je primerneje, da se to področje uredi enotno na ravni EU, in sicer v okviru predvidenih sprememb uredbe, ki ureja pravila o časih voženj, odmorih in počitkih voznikov. Postopek spremembe predpisa EU se bo začel konec maja s predstavitvijo s strani Evropske komisije.