c S

Predloga zakonov o sodnem svetu in o državnem odvetništvu uspešno skozi drugo branje DZ

24.04.2017 09:38 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Državni zbor je danes v drugem branju potrdil predloga zakonov o sodnem svetu in o državnem odvetništvu. Na predlog ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča bodo poslanci še na tej seji, in sicer v torek, opravili tudi tretje branje obeh zakonov.

Sodni svet je "ključen za zagotavljanje neodvisnosti sodnikov in sodstva kot celote, kot tudi za spodbujanje odgovornosti, učinkovitosti in kakovosti sodstva," je v razpravi poudaril minister Klemenčič.

Gre za "ključnega sodnega kadrovnika", ki med drugim skrbi za izbirne postopke za sodnike, imenovanje predsednikov rednih sodišč, sprejemanje meril in časovnih standardov za delo sodišč, odločanje o napredovanju sodnikov ter o mirovanju sodniške službe, je naštel Klemenčič. Med pomembnimi dodatnimi pristojnostmi je izpostavil varovanje neodvisnosti posameznih sodnikov in sodstva kot celote ter krepitev odgovornega delovanja sodstva, spodbujanje njegove odgovornosti, učinkovitosti in kakovosti v imenu družbe in javnega interesa.

Poslanska večina je zavrnila vsa dopolnila, ki jih je vložila opozicija. Potrdili so le dopolnilo koalicijskih poslanskih skupin k 26. členu, ki določa, da so seje sodnega sveta zaprte za javnost. Do tega so bili sicer kritični v SDS.

Glede zakona o državnem odvetništvu pa je Klemenčič opozoril, da danes "država nima ne dobrih pravobranilcev ne dobrih odvetnikov. Ima dobre posameznike, ki delujejo v okviru državnega pravobranilstva. Takih je kar nekaj. Vendar na splošno je v pravobranilstvu malo pravobranilstva in še manj odvetništva. Razlogi za to so sistemski, so zakonski, so organizacijski in tudi kadrovski," je naštel.

"Država in s tem davkoplačevalci smo izpostavljeni približno dvema milijardama tveganj odškodnin in plačil pred različnimi domačimi in tujimi sodnimi organi. Zato potrebujemo učinkovitega zastopnika svojih premoženjskih in drugih pravic in interesov pred domačimi in tujimi sodnimi forumi in arbitražami," je dejal minister.

"Premoženjske interese države zastopajo kvazi funkcionarji, ki so sedaj strokovno v celoti vezani na usmeritve vlade, posameznih ministrov in celo posameznih javnih uslužbencev. Na funkcijo so imenovani za določen čas, neposredno s strani vlade, velikokrat politično na udobno delovno mesto v 55. plačnem razredu. Imajo osemletni mandat kot višji sodniki. Sistem ne pozna kariernega napredovanja, ima veliko lažne solidarnosti. Opravičuje in skuša prikriti slabo zastopanje o zadevah," je dejal Klemenčič in ob tem izpostavil primera Tovarne sladkorja Ormož in Infohit, "kjer se je založila dokumentacija in je bila izdana zamudna sodba v višini več kot treh milijonov evrov davkoplačevalskega denarja".

Po predlogu zakona bo državno odvetništvo samostojen in avtonomen državni organ. Opravljalo bo strokovne naloge na področju varstva premoženjskih ter drugih pravic in interesov države prek pravnega zastopanja v sodnih in drugih postopkih pred domačimi, tujimi in mednarodnimi sodišči ter arbitražami.

V državnem odvetništvu bodo delovali generalni državni odvetnik in njegov namestnik kot funkcionarja ter višji državni odvetniki, državni odvetniki in kandidati za državne odvetnike, ki bodo imeli status javnih uslužbencev. Z namenom preprečitve političnega kadrovanja je v postopku izbire generalnega državnega odvetnika in višjih državnih odvetnikov predvideno mnenje t. i. komisije za presojo ustreznosti kandidatov, sestavljene iz neodvisnih strokovnjakov.

Parlamentarna večina je zavrnila vsa dopolnila, ki jih je vložila opozicija.