c S

Velenjska civilna iniciativa obžaluje odločitev upravnega sodišča

21.04.2017 14:18 Velenje, 21. aprila (STA) - Civilna iniciativa Velenje obžaluje odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo iniciative zaradi zavrnitve razpisa referenduma o sklepih mestnega sveta o vzpostavitvi izpostave azilnega doma v Velenju. V iniciativi bodo preučili še druge možnosti. Odločitve velenjske občine in sodišča pa jih skrbijo, so sporočili iz civilne iniciative.

V civilni iniciativi bodo, kot so zapisali, preučili še druge možnosti, s pomočjo katerih bi lahko preprečili škodljivo odločitev župana Mestne občine Velenje in svetnikov, ki se z županom strinjajo.

V iniciativi ocenjujejo, da upravno sodišče pri vnovičnem odločanju ni prisluhnilo argumentom civilne iniciative. Obžalujejo, da je upravno sodišče "brez dobre vsebinske utemeljitve o razlogih svoje odločitve" s svojo odločitvijo občankam in občanom odreklo pravico do referenduma.

V iniciativi menijo, da gre pri sklepih občinskega sveta, glede katerih so predlagali referendum, za splošni akt občine in s tem za vprašanje, o katerem se lahko odloča na naknadnem referendumu. "Še posebej, ker gre za vprašanje, ki se nanaša na zagotavljanje varnosti občank in občanov ter njihovega premoženja," navajajo v iniciativi. Opozarjajo še, da se pri vprašanjih glede izpostave azilnega doma zanemarja vprašanje, kakšne bodo gospodarske posledice za lokalno okolje in turizem.

Medtem je za izpostavo azilnega doma v Velenju vse pripravljeno. Kot so STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, je ministrstvo pogodbo za najem objekta z lastnikom podpisalo 6. marca letos, in sicer za eno leto z možnostjo podaljšanja. Primopredaja nepremičnine je bila opravljena 15. marca, prostori pa so bili pred prevzemom urejeni, tako da trenutno ni načrtovanih nobenih obnovitvenih del. "Izpostava azilnega doma v Velenju bo aktivirana, če bi to razmere zahtevale," so še pojasnili na ministrstvu.