Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

21.4.2017

Po negativnem odgovoru vlade ZL napoveduje zakonski predlog za ureditev bolniške samozaposlenih

Ljubljana, 21. aprila (STA) - V poslanski skupini ZL so po tistem, ko so na ministrstvu zavrnili pobudo, da v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju uredijo bolniško nadomestilo tudi za samozaposlene, napovedali, da bodo tak zakonski predlog pripravili sami. Ministrstvo je pobudo zavrnilo z izgovorom, da bolniška za samozaposlene ni potrebna, so navedli v ZL.

"Ker je vlada ponovno pokazala, da nima posluha za pravice delavcev, bomo v ZL ukrepali sami in vložili ustrezen zakon," so napovedali v sporočilu za javnost.

Po besedah poslanca ZL Mihe Kordiša so na ministrstvu pojasnili, da mora položaj o samozaposlenih urejati zakon o delovnih razmerjih in ne zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju.

A Kordiš opozarja, da zakon o delovnih razmerjih ureja odnos med delavcem in delodajalcem, medtem ko samozaposleni po definiciji statusa formalnega delodajalca nimajo in zato lahko to uredijo le v zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. "Tu se ministrstvo za zdravje izogiba svoji odgovornosti," je v izjavi v DZ ocenil poslanec.

Trditve ministrstva, da so samozaposleni svoji lastni delodajalci in da so si sami izbrali svoj status, pa po ocenah ZL kažejo, da ministrstvo za zdravje živi v nekem drugem svetu. Spomnili so, da samozaposleni, ki ne zaposlujejo drugih oseb, nimajo nikogar, da bi jih nadomeščal in zato delajo, tudi če so bolni.

V ZL so 14. marca ministrstvo za zdravje pozvali, da naj samozaposlenim zagotovi bolniško nadomestilo od četrtega dne bolniške odsotnosti. Kot je znano, začne zdravstvena zavarovalnica delavcem izplačevati nadomestilo šele z 31. dnem odsotnosti. Prvih trideset dni zaposlenim nadomestilo izplačuje delodajalec. Ker pa samozaposleni nimajo delodajalca, nimajo pravice do bolniške.

Tudi v Sindikatu prekarcev in v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo so kritični do vlade. Kot so pred dnevi zapisali v skupni izjavi, zahtevajo, da vlada sprejme ustrezne spremembe zakonodaje na področju bolniških nadomestil za prekarne delavce. "Prav tako pa zahtevamo, da vlada preneha uporabljati poniževalen in pokroviteljski ton, saj se za prekariatom skrivajo resnični ljudje, ki jim je dovolj izkoriščanja in poniževanja," so navedli.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar