Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

21.4.2017

Na kranjskem sodišču obravnava lani odkrite trgovine s kokainom

Kranj, 21. aprila (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču je danes potekal predobravnavni narok za obtožene trgovanja s kokainom, ki so jih kriminalisti odkrili v akciji lanskega oktobra. Tedaj je bilo govora o domnevnem kriminalnem delovanju jeseniške motoristične skupine Hells Angels, vendar povezava ni bila dokazana in tožilstvo je obtožnico vložilo le zoper posameznike.

Kot je pojasnila tožilka Vesna Primožič, se je preiskava začela z obvestilom avstrijskih varnostnih organov, da je en slovenski državljan navezal stik s stalnim policijskim sodelavcem, ki je bil infiltriran na območju Avstrije. Tam je potekala preiskava kriminalne združbe, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo drog, preiskave pa so se potem lotili tudi slovenski kriminalisti.

Po odredbah za nadzor telekomunikacij so se začela prisluškovanja telefonskim pogovorom, pri čemer je bilo ugotovljeno, da so v posle vpleteni tudi naši državljani, je povedala tožilka in dodala, da sta bila glavna akterja pri tem Dejan Perić in Armin Mujagić. "Z nadzorom komunikacij in tajnim sledenjem je bilo ugotovljeno, da je Perić hodil po kokain k Mujagiću in da je on njegov glavni dobavitelj," je obtožnico povzela tožilka.

Kot je pojasnila, je tajni policijski sodelavec sodeloval tudi s slovensko policijo. Tako so bili opravljeni štirje navidezni odkupi droge in zaseženega je bilo pol kilograma kokaina. Ob zaključku je bil sklenjen tudi dogovor za prodajo še dveh kilogramov kokaina, ki pa se ne koncu ni realizirala, saj je pred tem prišlo do aretacije.

Kriminalisti so 6. oktobra opravili 19 hišnih preiskav na območju Gorenjske, Celja in Ljubljane ter kazensko ovadili 13 oseb za 67 kaznivih dejanj trgovanja z drogami in orožja. Policisti so tedaj povedali, da so razbili "kriminalno združbo, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine".

Preiskava je potekala v prostorih jeseniškega motorističnega kluba Hells Angels MC Steel City, kjer so 11. oktobra na novinarski konferenci zanikali trditve policije in poudarili, da niso nikakršna kriminalna organizacija, temveč klub motoristov. "Če se bo pokazalo, da je imel kakšen član kluba kaj s preprodajo drog, bo za to odgovarjal sam, saj klub nima nič s tem," je tedaj izpostavil podpredsednik kluba Dado.

V kazenskem postopku je 12 obdolžencev, med katerimi so tudi člani omenjenega kluba. Vendar, kot je danes povedala tožilka, povezave kaznivih dejanj s Hells Angels niso bile dokazane. Obtožnica pa obdolžencem ne očita delovanja v kriminalni združbi, temveč le neupravičeno proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami po 1. odstavku 186. člena kazenskega zakonika.

Prvi izmed obtoženih so pred sodnico Mileno Turuk stopili danes. Pri tem so se nekateri s tožilstvom dogovorili za priznanje krivde in za pogojne zaporne kazni, ki jim bodo dosojene na narokih za izrek kazenskih sankcij. Kot je povedala tožilka, gre za obtožence, ki so se ujeli v prisluhe, njihova dejavnost pa je bila manjša, zato je zanje predlagala pogojne obsodbe.

V priporu pa na sodni epilog čakata Perić in Mujagić. Slednji je na današnjem naroku zanikal krivdo, njegovo zagovornik pa je predlagal izločitev dokazov, ki naj bi bili pridobljeni na podlagi neustreznih odredb o nadzoru elektronskih komunikacij in hišnih preiskavah. Predobravnavni narok za Perića pa bo 8. maja.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar