c S

Objavili poziv za člane sveta za otroke in družino

21.04.2017 11:43 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je na podlagi družinskega zakonika objavila poziv za posredovanje predlogov za člane sveta za otroke in družino. Ti bodo iz nevladnih organizacij in strokovnih institucij s področja otrok in družine ter predstavniki vlade. Člane sveta imenuje vlada za obdobje petih let na predlog ministra, pristojnega za družino.

Član sveta je lahko oseba s strokovni referencami in izkušnjami na področju otrok in družine. Predlog nevladne organizacije oziroma strokovne institucije mora vsebovati osebne podatke predlaganega kandidata in kratko predstavitev, iz katere morajo biti razvidne kandidatove strokovne reference in izkušnje s področja otrok in družine. Poleg tega je treba posredovati lastnoročno podpisano soglasje predlaganega kandidata, je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti objavilo na svoji spletni strani. Rok za posredovanje predlogov je 9. maj.

Ministrica Kopač Mrakova bo izmed pravočasno prispelih predlogov vladi predlagala predvidoma pet kandidatov kot predstavnikov nevladnih organizacij in predvidoma pet kandidatov kot predstavnikov strokovnih institucij.

Svet na podlagi zakonika, ki je začel veljati v soboto, spremlja in ocenjuje položaj otrok in družine. Poseben poudarek daje uresničevanju pravic otrok. Predlaga strokovna izhodišča za sprejetje zakonodaje in strateških dokumentov na področju otrok in družine, obravnava pa tudi predloge zakonov in pripravlja strokovna mnenja o zakonskih predlogih.

Cilj družinskega zakonika je zagotoviti bolj učinkovito varstvo otrokovih koristi. Pristojnosti za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka zato prenaša s centrov za socialno delo na okrožna sodišča. Določbe zakonika se bodo sicer začele uporabljati postopoma, večji del šele čez dve leti.