c S

Za ZDA aretacija Assangea prednostna naloga

21.04.2017 09:37 Washington, 21. aprila (STA) - Aretacija ustanovitelja spletnega medija WikiLeaks Juliana Assangea je prednostna naloga za administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se bori proti razkrivanju občutljivih podatkov, je v četrtek dejal ameriški pravosodni minister Jeff Sessions.

"Že zdaj krepimo naša prizadevanja za preprečevanje uhajanja informacij in jih bomo še okrepili," je na novinarski konferenci dejal Sessions. Po njegovih besedah je uhajanje zaupnih informacij tolikšno, kot ga še ni bilo.

"Zadeva je presegla vse, kar smo poznali doslej. Imamo strokovnjake, ki se že več let ukvarjajo z varnostnimi vprašanji ZDA, in ti so osupli nad obsegom uhajanja informacij," je dejal in napovedal, da bodo zaprli več ljudi, če bodo le lahko sprožili sodne procese.

Po pisanju časnika Washington Post, ki se sklicuje na neimenovane ameriške uradnike, tožilci v zadnjih tednih pripravljajo podlago za obtožnice proti Assangeu in članom WikiLeaksa, v katerih bi bila lahko omenjena zarota, kraja vladne lastnine in kršenje zakonodaje o vohunjenju. O pripravljanju obtožnice proti Assangeu poroča tudi več drugih ameriških medijev. Ameriško pravosodno ministrstvo teh navedb ni želelo komentirati.

Assange je že od leta 2012 na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer mu očitajo posilstvo. Boji se, da ga bo Švedska predala ZDA, kjer bi mu sodile zaradi razkritja več sto tisoč zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.