c S

V Arkansasu izvedli prvo usmrtitev po letu 2005

21.04.2017 09:34 Little Rock, 21. aprila (STA) - V ameriški zvezni državi Arkansas so izvedli prvo usmrtitev po letu 2005. 51-letni Ledell Lee, ki je bil obsojen umora, je umrl v četrtek pozno zvečer po krajevnem času v zaporu Grady. Zapornika so usmrtili, potem ko je vrhovno sodišče v Arkansasu razveljavilo odločitev okrožnega sodišča o prepovedi uporabe sestavnega dela mešanice za usmrtitev.

Vrhovno sodišče je s svojo odločitvijo odprlo pot za izvedbo ostalih načrtovanih usmrtitev v tej ameriški zvezni državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pristojne oblasti v Arkansasu so sprva v enajstih dneh nameravale izvesti osem usmrtitev - prvo minuli ponedeljek, zadnjo 27. aprila.

Načrte jim je najprej prekrižala zvezna sodnica Kristina Baker, ki je v soboto razsodila, da je obsojenim na smrt treba dati čas za pritožbo na usmrtitev, ki jim lahko povzroči hude bolečine. S tem je začasno ustavila usmrtitev več obsojenih na smrt. Arkansas se je na njeno odločitev pritožil.

V sredo je vrhovno sodišče začasno ustavilo še za četrtek predvideno usmrtitev moškega, obsojenega umora neke ženske leta 1993. Moški bo tako pridobil čas, da zahteva nove teste DNK, s katerimi bi dokazal svojo nedolžnost.

Kmalu po odločitvi vrhovnega sodišča je izvajanju smrtne kazni v Arkansasu zadalo udarec še okrajno sodišče, ki je po pritožbi farmacevtskega podjetja McKesson začasno prepovedalo uporabo vecuronium bromida, sestavnega dela mešanice za usmrtitev.

Vrhovno sodišče je odločitev okrožnega v četrtek razveljavilo, zato so lahko čez nekaj ur izvedli načrtovano usmrtitev Leeja. Moški je umrl v četrtek ob 23.56 po krajevnem času (danes ob 6.56 po srednjeevropskem), 12 minut po tem, ko so mu vbrizgali sredstva za usmrtitev.

Pristojni v Arkansasu hitijo z usmrtitvami, ker jim zmanjkuje sredstev za usmrtitev. Midazolamu, ki je eden od treh sestavnih delov smrtonosne mešanice za usmrtitev, poteče rok trajanja 30. aprila, proizvajalci pa ga zvezni državi ne želijo več dobavljati.

Nasprotniki smrtne kazni vztrajajo, da izvršitev smrtne kazni z injekcijo ni neboleča, kot trdijo zagovorniki. Obsojeni naj bi na tak način trpeli počasno in mučno smrt.