c S

Na okrogli mizi o cepljenju in zajezitvi upada precepljenosti

21.04.2017 09:30 Ljubljana, 21. aprila (STA) - V zadnjih letih se precepljenost z obveznimi cepivi v Sloveniji znižuje, približno za odstotek na leto, tako da se je delež precepljenih za nekaterimi boleznimi že spustilo pod raven, ki zagotavlja t. i. čredno imunost. Tako je realna možnost, da bi tudi pri nas, tako kot denimo v sosednji Italiji, prišlo do epidemije ošpic.

V lanskem letu je bil v Sloveniji tudi prvič po 20 letih zabeležen primer tetanusa pri otroku.

O vzrokih za upad precepljenosti z obveznimi cepivi ter za nizko precepljenost s prostovoljnimi cepivi bodo danes spregovorili na okrogli mizi, ki jo organizira STA, sodelovali pa bodo generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Mojca Gobec, pediatrinja Helena Mole, epidemiologinja Alenka Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, infektolog in pediater na kliniki za vročinska stanja in nalezljive bolezni UKC Ljubljana Marko Pokorn ter starš in tekaški trener Urban Praprotnik.

Prav tako bodo v ospredju pogovora vprašanja, s kakšnimi dilemami se starši srečujejo pred cepljenjem otroka, ter na koga naj se pri takšnih dilemah obrnejo. Več kot polovica staršev naj bi se namreč ob dilemah, ali otroka cepiti ali ne, obrnejo na splet, kjer pa pogosto hitro pridejo do neverodostojnih člankov in informacij.

Sogovorniki bodo tudi odgovarjali na vprašanje, kakšne so morebitne posledice zmanjšanja precepljenosti na javno zdravje, spregovorili pa bodo tudi o določbi v predlogu zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po kateri bi bilo zdravljenje zapletov za bolezni, ki bi jih bilo mogoče preprečiti z obveznim cepljenjem, na plečih posameznika. Takšen predlog je v javnosti dvignil veliko prahu.