c S

Varnostni svet ZN zagrozil Severni Koreji z novimi sankcijami

21.04.2017 09:20 New York, 20. aprila (STA) - Varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) je danes ostro obsodil severnokorejski preizkus rakete in režimu v Pjongjangu zagrozil z novimi sankcijami zaradi "zelo destabilizirajočega obnašanja", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V izjavi, ki so jo oblikovale ZDA, sprejeta pa je bila soglasno, je VS ZN od Severne Koreje zahteval, da ne izvaja dodatnih jedrskih poskusov. Ocenil je tudi, da severnokorejske "nezakonite raketne aktivnosti močno povečujejo napetosti v regiji in širše".

Če bo Severna Koreja nadaljevala z izstrelitvami raket, bo VS ZN sprejel "dodatne pomembne ukrepe, vključno s sankcijami". Na predlog Rusije pa so v besedilo izjave vključili zahtevo po iskanju mirne rešitve z dialogom, še poroča AFP.

Zaradi omenjenega dodatka je Rusija umaknila svoje nasprotovanje prvotni različici skupne izjave za obsodbo severnokorejskega nedeljskega raketnega preizkusa, ki sicer ni bil uspešen.

VS ZN je doslej proti Severni Koreji uvedel šest sklopov sankcij. ZDA si zdaj prizadevajo predvsem, da bi Kitajska okrepila svoj pritisk na režim Kim Jong Una in ga umirila. Vse glasnejše pa so tudi grožnje Washingtona z vojaškim posredovanjem.

Severna Koreja je sicer doslej izvedla pet jedrskih poskusov, od tega dva lani. Prizadeva pa si tudi razviti raketo dolgega dosega, da bi lahko dosegla ameriško celino.