Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
IUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   Preglej komentarje članka *  

Novice

21.4.2017

DZ o dveh zakonih s področja pravosodja ter zakonu o vajeništvu

Ljubljana, 21. aprila (STA) - Poslanci bodo drugi dan aprilske seje razpravljali o predlogu zakona o vajeništvu ter opravili drugo branje dveh vladnih predlogov zakonov s področja pravosodja. Na mizi bodo imeli predlog zakona o Sodnem svetu ter predlog zakona o državnem odvetništvu.

Na ministrstvu zakon o Sodnem svetu označujejo kot zelo pomemben sistemski zakon, ki bo okrepil vlogo Sodnega sveta ter s tem povečal samostojnost sodstva in njegov ugled.

Cilj zakona je varovanje samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti, skrb za kakovost dela sodišč ter zagotavljanje javnega ugleda sodstva. V parlamentarnem postopku so sicer poslanci nekoliko omilili določbo, po kateri so seje Sodnega sveta zaprte za javnost.

Zakon o državnem odvetništvu pa bo po mnenju ministra Gorana Klemenčiča zagotovil učinkovito, transparentno in avtonomno delovanje državnega odvetništva. Na pravobranilstvu menijo ravno nasprotno - da zakon prinaša ustavnopravno sporne rešitve in popolno izgubo samostojnosti organa.

Skoraj štiri ure razprave je danes namenjene vladnemu zakonu o vajeništvu, s katerim nameravajo dodatno povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom. Vajeništvo bodo začeli uvajati postopoma že v naslednjem šolskem letu, vajeniško obliko izobraževanja pa bodo uvedli postopno.

Veliko pripomb na zakon je imela zakonodajno-pravna služba DZ, tudi v študentski in dijaški organizaciji mu niso naklonjeni.

Poslanci imajo na mizi še predlog dopolnitev zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi po mnenju predlagateljev, poslancev ZL, pripomogel k zmanjšanju prekarnosti med poklicnimi vozniki. Pristojni odbor zakona ni podprl, zato se mu verjetno obeta konec zakonodajne poti.

Komentar bo javno objavljen

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2018

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2017

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar