c S

DZ o dveh zakonih s področja pravosodja ter zakonu o vajeništvu

21.04.2017 14:38 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Poslanci bodo drugi dan aprilske seje razpravljali o predlogu zakona o vajeništvu ter opravili drugo branje dveh vladnih predlogov zakonov s področja pravosodja. Na mizi bodo imeli predlog zakona o Sodnem svetu ter predlog zakona o državnem odvetništvu.

Na ministrstvu zakon o Sodnem svetu označujejo kot zelo pomemben sistemski zakon, ki bo okrepil vlogo Sodnega sveta ter s tem povečal samostojnost sodstva in njegov ugled.

Cilj zakona je varovanje samostojnosti in neodvisnosti sodne veje oblasti, skrb za kakovost dela sodišč ter zagotavljanje javnega ugleda sodstva. V parlamentarnem postopku so sicer poslanci nekoliko omilili določbo, po kateri so seje Sodnega sveta zaprte za javnost.

Zakon o državnem odvetništvu pa bo po mnenju ministra Gorana Klemenčiča zagotovil učinkovito, transparentno in avtonomno delovanje državnega odvetništva. Na pravobranilstvu menijo ravno nasprotno - da zakon prinaša ustavnopravno sporne rešitve in popolno izgubo samostojnosti organa.

Skoraj štiri ure razprave je danes namenjene vladnemu zakonu o vajeništvu, s katerim nameravajo dodatno povezati izobraževalni sistem z obrtjo in gospodarstvom. Vajeništvo bodo začeli uvajati postopoma že v naslednjem šolskem letu, vajeniško obliko izobraževanja pa bodo uvedli postopno.

Veliko pripomb na zakon je imela zakonodajno-pravna služba DZ, tudi v študentski in dijaški organizaciji mu niso naklonjeni.

Poslanci imajo na mizi še predlog dopolnitev zakona o prevozih v cestnem prometu, ki bi po mnenju predlagateljev, poslancev ZL, pripomogel k zmanjšanju prekarnosti med poklicnimi vozniki. Pristojni odbor zakona ni podprl, zato se mu verjetno obeta konec zakonodajne poti.