c S

Vlada za preverjanje smotrnosti in pravilnosti poslovanja Banke Slovenije

20.04.2017 16:44 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o Banki Slovenije. Po njem bo računsko sodišče lahko presojalo smotrnost in pravilnost poslovanja Banke Slovenije ter odločitev, ki so vodile v porabo javnih sredstev.

Vlada je na predlog ministrstva za finance po večkratnih pozivih in poskusih, da bi računsko sodišče bdelo nad poslovanjem in delovanjem Banke Slovenije, sprejela predlog novele zakona, v katerem določa pravila za revidiranje. Obstoječi zakon o računskem sodišču in novela zakona o bančništvu namreč ne predpisujeta pravil, ki morajo biti pri tovrstni reviziji upoštevana, da ni kršeno načelo neodvisnosti Banke Slovenije.

Računsko sodišče bo lahko po predlogu revidiralo pravilnost in smotrnost poslovanja Banke Slovenije ter tistih nadzorniških odločitev, ki so vodile v porabo javnih sredstev. Revizijo bo lahko opravilo za 10 let nazaj. "Torej se lahko pogleda tudi zgodba z bančno luknjo," je po seji povedal državni sekretar na ministrstvu za finance Tilen Božič, saj je v tem primeru prišlo do porabe javnih sredstev.

Računsko sodišče pa ne bo smelo revidirati izvajanje denarne politike, uporabe in razlage prava in praks nadzora, revizija prav tako ne bo smela posegati v pristojnosti banke, ki jih izvršuje kot sestavni del evropskega sistema centralnih bank.

Božič je dejal, da je predlog novele zakona usklajen koalicijsko, po njegovih informacijah je v sozvočju tudi z računskih sodiščem. Tu je nekaj neenotnih pogledov na revidiranje med evropskim računskim sodiščem in Evropsko centralno banko (ECB), je spomnil. Kar pa se tiče pogleda slovenske centralne banke na novi predlog zakona, pa je ocenil, da bo verjetno potrebnih še nekaj argumentacij, s katerimi bodo opravičili v zakonu zapisane rešitve.

Računsko sodišče bo lahko v svojih ugotovitvah podalo le priporočila Banki Slovenije, ne pa tudi navodil. Banka Slovenije priporočil ni zavezana upoštevati, zato tudi ni predvideno, da poda odzivno poročilo. Vendar pa mora neupoštevanje priporočil računskega sodišča obrazložiti in s tem seznaniti računsko sodišče, to obrazložitev pa objaviti tudi v letnem poročilu, ki ga sicer posreduje DZ.

V predlogu zakona je v skladu z zagotavljanjem osebne neodvisnosti članov organov upravljanja Banke Slovenije predpisano, da računsko sodišče ni pristojno za predlaganje razrešitve članov Sveta Banke Slovenije. Razloge za to opredeljuje statut evropskega sistema centralnih bank in ECB, teh pa države članice ne smejo širiti.

Glede na to, da ta statut predpisuje še, da nacionalne centralne banke revidira neodvisni zunanji revizor, ki ga potrdi Svet EU, je v predlogu zakona določeno, da računsko sodišče pri revidiranju Banke Slovenije ne sme posegati v pristojnosti neodvisnih zunanjih revizorjev Banke Slovenije.