c S

Protesti v Venezueli zahtevali tri življenja

20.04.2017 15:32 Caracas/Bruselj, 20. aprila (STA) - Med množičnimi protesti proti predsedniku Nicolasu Maduru v Venezueli so v sredo umrli najmanj trije ljudje. Opozicija napoveduje, da se bodo protesti nadaljevali tudi danes in to še v večjem številu. Prebivalcem Venezuele je dovolj pomanjkanja in po njihovem prepričanju nesposobne vlade ter zahtevajo volitve.

V prestolnici Caracas je bil med protesti ustreljen 17-letnik, v mestu San Cristobal blizu meje s Kolumbijo pa je pod streli umrla 23-letna ženska. Opozicija za njuno smrt krivi oborožene motoristične tolpe, ki naj bi bile na plačilnem seznamu vlade.

Južno od prestolnice Caracas je bil poleg tega ubit vojak, odgovornost za njegovo smrt pa so predstavniki lokalnih oblasti pripisali protestnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja opozicije Henrique Capriles je na novinarski konferenci povedal, da je bilo v sredo na ulicah več milijonov protestnikov, danes pa jih bo še več.

Več sto tisoč protestnikov se je v sredo skušalo prebiti v središče prestolnice, kjer so potekali tudi protesti v podporo Maduru, policija pa je opoziciji s solzivcem preprečila dostop do nekaj tisoč nasprotnih protestnikov. Protestniki so policiste obmetavali s kamenjem in drugimi stvarmi. V tem mesecu so protesti skupaj zahtevali že osem življenj.

Evropska unija je danes pozvala Venezuelce, naj stopijo skupaj in zmanjšajo napetosti ter najdejo demokratično rešitev v okviru ustave. Izrazila je globoko obžalovanje zaradi smrtnih žrtev na sredinih protestih ter zaskrbljenost zaradi številnih ranjenih.

"Vsi vpleteni, tudi pripadniki varnostnih sil, so v popolnosti dolžni ravnati v skladu z vladavino prava in človekovimi pravicami," je za AFP še izpostavila zunanjepolitična tiskovna predstavnica EU Nabila Massrali. EU poziva k preiskavi nasilja med protesti in kaznovanju odgovornih, je dodala.

Venezuela je od leta 2014 v hudi krizi, ljudem pa primanjkuje celo hrane. Maduro trdi, da gre pri protestih za zaroto po naročilu ZDA, vendar pa ankete kažejo, da si njegovega odhoda želi kar 70 odstotkov prebivalcev države. To bi se brez vojske težko zgodilo, obrambni minister in general Vladimir Padrino Lopez pa je Maduru obljubil brezpogojno podporo.

Na krizo se je odzval tudi zunanji minister ZDA Rex Tillerson, ki je opozoril, da Maduro krši lastno ustavo, ker opoziciji ne dovoli izražanje mnenja. Madurov mandat traja do leta 2019.