c S

V sojenju Črnigoju v zadevi Stavbenik že peti sodni izvedenec

20.04.2017 15:32 Nova Gorica, 20. aprila (STA) - V glavni obravnavi ponovljenega sojenja v zadevi Stavbenik je danes svoje izvedensko mnenje predstavila že peta sodna izvedenka Milena Kosi, ki kot četrta med njimi pri prodaji delnic Stavbenika ne vidi oškodovanja družbe Primorje. Kosijeva je večkrat poudarila, da morebitnega izgubljenega dobička ni mogoče enačiti s škodo za podjetje.

Ob začetku naroka v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Primorja Dušanu Črnigoju je tožilka Damjana Bandelj sodno izvedenko opozorila, da v dopolnjenem mnenju ni odgovorila na zastavljena vprašanja tožilstva. Zato jih ji je znova zastavila. Kosijeva pa je dejala, da se vprašanja ponavljajo in prepletajo, zato je nanje odgovorjeno v dopolnitvi izvedenskega mnenja.

Kosijeva je vztrajala pri podanem izvedenskem mnenju, ob tem pa večkrat ponovila, da se ne da primerjati vrednosti delnic v menjalnem razmerju in transakcijske cene delnic. Revizor tega posla Brane Podboršek je s svojim podpisom pod revizijskim poročilom potrdil, da je bilo menjalno razmerje pravilno.

Vprašanja sodni izvedenki in njeni odgovori so se ves čas nanašali na ceno delnic ob nakupu in prodaji. Zaradi boljših pojasnil je Kosijeva predlagala, da se pridobi tudi strokovna mnenja izvedencev računovodske in revizijske stroke. Ni se želela spuščati v poslovne odločitve vodstva Primorja, šlo je za dogovor med Primorjem in Vitalom, je poudarila. Lahko bi določili tudi višjo ceno delnic, vse je bilo stvar dogovora med kupcem in prodajalcem.

Vendar sta tako tožilka kot Črnigojev zagovornik Danilo Grilj kljub številnim vprašanjem Kosijevi poudarila, da še vedno niso dobili odgovora na vprašanje, s katerim je višje sodišče sojenje ponovno vrnilo na novogoriško okrožno sodišče. Ključno je namreč, ali je v omenjenem poslu z delnicami sploh nastala škoda in če je, kolikšna naj bi bila.

Sodnik Goran Klavora je zato na predlog Grilja odločil, da bo sodišče na naslednji narok znova povabilo in zaslišalo revizorja Podborška; ob njegovem pričanju bo navzoča tudi Kosijeva. Naslednji narok na novogoriškem sodišču bo 31. maja.

Dušan Črnigoj je obtožen zlorabe položaja pri prodaji 95.000 delnic Stavbenika, hčerinske družbe Primorja. Del teh delnic naj bi Primorje prodalo družbi Vital, ki naj bi jih nato pod ceno prodalo Črnigoju in 28 vodilnim zaposlenim v Primorju.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je Črnigoja v tej zadevi spoznalo za krivega zlorabe položaja in povzročitve velike gospodarske škode. Zato ga je obsodilo na tri leta zapora in 25.000 evrov denarne kazni, kot stransko kazen pa bi moral Primorju v stečaju povrniti skoraj 1,4 milijona evrov, za kolikor naj bi oškodoval podjetje.

Na obsodbo sta se pritožila tako Črnigoj kot tudi državna tožilka, ki je menila, da je kazen premila. Koprsko višje sodišče je nato prvostopenjsko sodbo razveljavilo in jo vrnilo v ponovno sojenje. Kot razlog je navedlo, da novogoriško okrožno sodišče ni upoštevalo predpisov iz leta 2001, ko je bila sklenjena pogodba o prodaji delnic Stavbenika.