c S

Tajani: Pravice državljanov morajo biti v ospredju brexita

20.04.2017 15:31 London, 20. aprila (STA) - V postopku izstopa Velike Britanije iz EU morajo biti v ospredju pravice državljanov EU na Otoku in pravice Britancev, ki živijo v uniji, sta po današnjem srečanju v Londonu sporočila predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in britanska premierka Theresa May, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Zaščita pravic državljanov je prednostna naloga Evropskega parlamenta," je tvitnil Tajani.

Predstavnik britanske vlade pa je po pogovorih sporočil, da se politika strinjata glede pomena pravne varnosti državljanov EU v Veliki Britaniji in Britancev v EU.

Nujnost pravične, vzajemne in nediskriminatorne obravnave tako državljanov 27 preostalih članic unije, ki živijo v Združenem kraljestvu, kot tudi britanskih državljanov, ki živijo v EU, poudarja tudi resolucija, ki jo je ta mesec sprejel Evropski parlament.

V njej še piše, da Velika Britanija vse do izstopa ostaja polnopravna članica, ki zato uživa vse pravice in spoštuje vse obveznosti iz evropskih pogodb, kar vključuje finančne zaveze iz trenutnega večletnega proračuna EU, tudi tiste po datumu izstopa.

Dokument tudi svari pred kakršnim koli pogojevanjem varnosti s prihodnjimi gospodarskimi odnosi med stranema, nasprotuje temu, da bi Britanci iz unije obdržali le ugodnosti, ter vztraja pri neločljivosti štirih temeljnih svoboščin - prostega pretoka blaga, ljudi, kapitala in storitev.

Evropski parlament v postopku brexita igra pomembno vlogo od začetka do konca, ko bodo evropski poslanci potrjevali končni dogovor med Evropsko unijo in Veliko Britanijo. Če parlament z dogovorom ne bo zadovoljen, lahko nanj vloži veto.