c S

Noveli zakona o volitvah v državni zbor se obeta izglasovanje

20.04.2017 15:07 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji seji DZ je pokazala, da se noveli zakona o volitvah v DZ obeta izglasovanje. Pod novelo se je podpisala skupina poslancev z namenom uskladitve zakona z odločbami ustavnega sodišča. Po predlogu bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča, glasovalne naprave pa bo nadomestilo glasovanje po pošti.

Izkazana podpora noveli je bila pričakovana, saj se je pod zakonski predlog podpisalo 81 poslancev iz vrst SMC, SDS, DeSUS, SD, NSi, NP in poslancev narodnih skupnosti - izostali so le podpisi poslancev ZL. Novela je odgovor na ugotovitev ustavnega sodišča, da je zakon o volitvah v DZ v različnih delih neskladen z ustavo. Rok za odpravo neustavnosti je v vseh primerih že potekel.

Janja Sluga (SMC) je kot predstavnica predlagateljev pojasnila, da so bile določbe, s katerimi bi odpravili neustavnost, predvidene že z novelo zakona o volitvah v DZ, ki je sodila v sveženj zakonodaje, s katerim bi iz politike na državni in lokalni ravni izločili pravnomočno obsojene. A zakonski predlogi lanskega novembra v DZ niso dobili zadostne podpore.

V imenu SMC pa je Sluga izpostavila željo stranke, da bi za invalide uvedba glasovanja po pošti pomenila zgolj dodatno možnost in ne nadomestek za glasovanje z glasovalnimi napravami, ki je način osebnega glasovanja na volišču. Spomnila je tudi na večkratno opozorilo ustavnega sodišča, da gre za hudo kršitev ustavnih načel, če zakonodajalec ne upošteva odločb sodišča.

Branko Grims (SDS) je predlagane zakonske rešitve označil za dobre in predvsem razumne, hkrati pa po njegovih besedah "v celoti uresničujejo vse tisto, kar je bil namen ustavne določbe". Izrazil je željo, da bi poslanci tolikšno soglasje, kot so ga dosegli v tem primeru, ponovili tudi na drugih področjih.

Tudi Peter Vilfan (DeSUS) je izpostavil, da se je pod novelo podpisalo 90 odstotkov poslancev, kar daje zakonskemu predlogu dodatno težo: "V prvi vrsti je treba vsem invalidom omogočiti, da na zanje najlažji način uveljavijo svojo ustavno pravico, pravico voliti." Bojana Muršič (SD) je ocenila, da novela prinaša rešitve, ki so dobre, potrebne in koristne.

Zvonko Lah (NSi) je poudaril, da zakon o volitvah v DZ predstavlja enega od najbolj pomembnih zakonov zagotavljanja demokratičnega reda v državi: "Skrajni čas je, da državni zbor odpravi neustavnosti ureditve volilne pravice." Izrazil je upanje, da z uveljavitvijo novele ne bo prišlo do ukinitve nekaterih volišč, "ker potem nismo naredili veliko za uresničevanje oz. za izboljšanje volilne pravice".

Tokratna novela odpravlja pravno praznino na področju glasovanja po pošti. Tako določa, da morajo ovojnice z glasovnicami iz tujine in glasovnice, ki so prispele k okrajni volilni komisiji po 19. uri na dan glasovanja, imeti poštni žig z datumom oz. jim morajo biti predložene ustrezne listine. Iz njih mora biti razvidno, da je bila glasovnica oddana na pošto pred 19. uro na dan glasovanja, sicer bo neveljavna.

V skladu z odločbo ustavnega sodišča, ki se nanaša na dostopnost volišč invalidom, pa novela določa, da bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča. Hkrati bi odpravili glasovanje invalidov z glasovalnimi napravami in ga nadomestili z glasovanjem po pošti. Po oceni predlagateljev bi se s tem povečala možnost, da z manjšimi stroški in na lažji način glas odda bistveno več invalidov, kot jih je doslej uporabljalo glasovalne naprave.

Novela prinaša tudi nekaj novosti, ki sledijo predlogom Državne volilne komisije. Tako npr. spreminja rok za vlaganje kandidatur, in sicer namesto 25. dan najpozneje 30. dan pred dnevom glasovanja. Ravno te novosti pa so zmotile poslance ZL, da kot edina poslanska skupina niso prispevali podpise pod novelo. Njena vsebina namreč po oceni Mateja T. Vatovca (ZL) prinaša več, kot le izvrševanje odločb ustavnega sodišča.

Poslance ZL so še posebej zmotile določbe, ki uvajajo možnost predčasne razrešitve članov volilnih komisij na predlog političnih strank in poslanskih skupin. Vatovec je napovedal, da v ZL ne bodo glasovali proti noveli, podporo pa pogojujejo s podporo njihovim dopolnilom, s katerimi bi črtali določbe v zvezi z razrešitvijo članov volilnih komisij. Razprava je pokazala, da dopolnila ZL v drugih poslanskih skupinah ne uživajo večinske podpore.

Bojan Dobovšek pa je dejal, da v poslanski skupini NP vsekakor podpirajo odpravo neustavnosti, ki jih je ugotovilo ustavno sodišče. Dodal je, da podpirajo predlagane rešitve "ob upoštevanju dopolnil, ki jih je vložila ZL".

Sicer je na današnji seji DZ v imenu vlade noveli zakona o volitvah v DZ izrekla podporo državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Tanja Bogataj. Že na seji parlamentarnega odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je bila 11. aprila, je novelo podprl tudi direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko.

Poslanci bodo o noveli zakona o volitvah v DZ glasovali ob koncu današnje seje.