c S

Čebašek-Travnikova: Pripravljenih imam več scenarijev, odločila se bom v danem trenutku

20.04.2017 14:41 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik razpleta glasovanja na današnji skupščini zbornice, kjer bodo odločali o predlogih članov izvršilnega odbora, torej njene ožje ekipe, ni želela napovedovati. Za primer, če kandidati ne bodo potrjeni, ima pripravljenih več scenarijev. Kako bo ukrepala, pa se bo odločila v tistem trenutku.

"Predlog kandidatov sem pripravila z namenom, da bodo potrjeni. Kaj lahko pričakujem, pa ne vem," je pred sejo skupščine, ki se začne ob 16. uri, za STA dejala Čebašek-Travnikova.

Kot člane svoje ožje ekipe po odstopu prejšnjih predlaga v imenovanje Boruta Gubino za predsednika odbora za strokovno-medicinska vprašanja, Heleno Reberšek Gorišek za predsednico odbora za pravno-etična vprašanja in Deana Klančiča za predsednika odbora za socialno-ekonomska vprašanja. Kandidat za predsednika odbora za zobozdravstvo pa na februarski seji skupščine ni bil potrjen, zato Čebašek-Travnikova predlaga v imenovanje Krunoslava Pavlovića.

A potrditev kandidatov je vprašljiva, saj skupščina na prejšnji seji predsednici zbornice ni podelila zaupnice, nato pa se je Čebašek-Travnikova odločila ostati na tem položaju. Poleg tega kandidatura za predsednika odbora za zobozdravstvo znova ni usklajena.

Čebašek-Travnikova opozarja, da je "izraz usklajen čisto politični jezik". "V statutu ni nikjer napisano, da mora biti kar koli usklajeno. Poslanci imajo možnost povedati, ali se jim zdi kandidat primeren ali ne. In če se jim ne zdi primeren, ga ne bodo sprejeli oz. potrdili. Kaj pomeni usklajenost, pa tudi jaz ne vem. Zbornica ni parlament, kjer bi se usklajevale politične stranke ali kakor koli," je dodala.

Povedala je tudi, da je poslušala različne pripombe in stališča. "Ampak glede na to, kako so zobozdravniki razdeljeni, ni možnosti, da bi lahko ustregla vsem strujam znotraj zobozdravniških vrst. Enostavno ne gre."

Če kandidat za predsednika odbora za zobozdravstvo tudi danes ne bi bil potrjen, potem ima skupščina glede na statut možnost sama predlagati kandidata na naslednji seji. A Čebašek-Travnikova opozarja, da ni nobenega zagotovila, da bo njihov kandidat potrjen, če bo predlagan iz nasprotne struje. "Gre za igre moči, v katerih jaz prav nerada sodelujem," je povedala.

Kako bo ukrepala, če ne bodo potrjeni njeni kandidati in bo izvršilni svet ostal neoperativen, "se bom odločala v danem trenutku, ko bom videla, kakšna je situacija, je dejala. "Imam pripravljenih več scenarijev, o katerih pa vnaprej ne želim govoriti," je dejala in tako tudi ni želela potrditi, ali je odstop eden izmed možnih ukrepov. "Na skupščini bom vse povedala in tudi obrazložila, za kateri korak se bomo odločila," je dodala.

Na seji skupščinskega sveta prejšnji teden se je postavilo tudi vprašanje, kdo plačuje odvetnika Dina Bauka, ali Čebašek-Travnikova ali zbornica. Bauk je namreč izdelal pravno mnenje o tem, da glasovanje o zaupnici nima pravnih posledic, saj tudi statut zbornice takšnega glasovanja ne predvideva. S tem mnenjem pa je Čebašek-Travnikova prišla pred skupščino 15. marca, ko so glasovali o njeni zaupnici.

Čebašek-Travnikova te teme ne želi komentirati, "dokler stališča na zbornici niso usklajena".