c S

V sredo v maratonu nadzora hitrosti 1136 prekrškarjev

20.04.2017 14:15 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Policisti so v sredo v okviru maratona nadzora hitrosti izvajali nadzor na več kot 600 lokacijah. Večinoma so vozniki tovrstni nadzor sprejeli pozitivno in prilagodili hitrost vožnje, vseeno pa so policisti v 12-urnem nadzoru ugotovili kar 1136 kršitev, je policija zapisala na spletni strani.

Večina voznikov je maraton nadzora hitrosti, ki je potekal med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji, po navedbah prometne policije sprejela pozitivno, prilagodila hitrost vožnje in s tem prispevala svoj delež k temu, da so bile slovenske ceste v sredo relativno varne.

Tovrstno ravnanje se je odrazilo tudi v tem, da policija v sredo ni obravnavala niti smrtnih prometnih nesreč niti nesreč s huje poškodovanimi udeleženci, je na novinarski konferenci povedal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije.

Na kraju so policisti s prekoračitvami seznanili 616 voznikov, 520 jih pa lahko v naslednjih dneh pričakuje plačilne naloge. Večino prekoračitev so ugotovili v naseljih (542), sledijo jim avtoceste (521) in ceste izven naselij (73).

Tako kot v prvih dneh poostrenega nadzora so policisti tudi v sredo obravnavali nekaj hujših prekoračitev hitrosti. Tako je med drugim v Bovcu, kjer je hitrost omejena na 50 kilometrov na uro, voznik vozil 98 kilometrov na uro, na pomurski avtocesti z omejitvijo hitrosti 110 kilometrov na uro pa je voznik prekoračil omejitev za skoraj 80 kilometrov na uro. Enako se je zgodilo na gorenjski avtocesti.

Vse to po navedbah policije kaže, da so na cestah še vedno posamezniki, ki ne spoštujejo nobenih norm v prometu in na ta način ogrožajo sebe in druge.

Z nadzorom hitrosti so policisti nadaljevali tudi po zaključku maratona nadzora hitrosti in med drugim v Mariboru na Titovi cesti zasačili voznika, ki je v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil skoraj 130 kilometrov na uro. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal, da je imel voznik 0,67 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so mu odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo do odločitve sodišča.

Z maratonom nadzora hitrosti so se slovenski policisti pridružili policistom iz štiriindvajsetih evropskih držav, v katerih je v sredo prav tako potekal nadzor.