c S

Vse več delodajalcev elektronsko vlaga refundacijske zahtevke zaradi bolniške odsotnosti delavcev

20.04.2017 10:06 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotavlja vedno večjemu številu delodajalcev elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov za nadomestila plač zaradi bolniškega staleža delavcev preko informacijskega sistema e-Vem, so sporočili iz zavoda. Elektronsko vlaganje zahtevkov je na voljo od lanskega oktobra.

Od oktobra lani do vključno marca je tako ZZZS prejel in obdelal že 11.622 zahtevkov za izvedbo 23.660 obračunov za delavce, ki so bili v bolniškem staležu v breme ZZZS, so poudarili na zavodu.

Elektronsko vlaganje refundacijskih zahtevkov je od 1. oktobra lani za delodajalce prostovoljno in predstavlja eno izmed dodatnih možnosti za vlaganje teh zahtevkov. Vlagatelji tako lahko po novem izbirajo, ali bodo uporabljali sistem e-vem, ali pa bodo zahtevke še naprej vlagali po navadni pošti.

Uporaba sistema e-vem omogoča delodajalcem lažje, enostavnejše, hitrejše in tudi cenejše poslovanje z ZZZS. Uporaba novega, elektronskega načina vlaganja refundacijskih zahtevkov se zato med delodajalci vsak mesec poveča, saj se je število oddanih obračunov povečalo vsak mesec v povprečju za 17 odstotkov, so pojasnili na zavodu.

Vlaganje zahtevkov za samostojne zavezance za zdaj še ni mogoče. Ti potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela, ki ga na hrbtni strani izpolni Finančna uprava RS, še vedno pošljejo v pisni obliki.

Ker je elektronsko vlaganje za delodajalce enostavnejše, na zavodu pričakujejo, da bodo vse več zahtevkov prejeli v takšni obliki. Tak interes je namreč izrazilo že 23 proizvajalcev aplikacij, eden od njih je povezavo že uvedel, sedem jih je v postopku testiranja, so navedli.

Ko bodo uvedeni elektronski bolniški listi, bo postopek še enostavnejši, saj delodajalcem ne bo več treba prilagati slik listin, na ZZZS pa ne bo potrebno več ročno preverjati usklajenosti podatkov, so še dodali na zavodu.