c S

Vlada danes o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti

20.04.2017 08:30 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Vlada bo danes odločala o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, ki so jo v koaliciji dolgo pilili. V sredo pa so partnerji in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc dosegli kompromis glede členov, ki opredeljujejo podeljevanje koncesij, zato je pričakovati, da bo vlada predlog tudi potrdila in ga po rednem postopku poslala v DZ.

Predlog novele je v zadnjih dneh napel odnose med Kolar Celarčevo in koalicijsko DeSUS, naposled pa so vendarle dosegli kompromis, ki ga lahko podprejo tudi poslanci te stranke.

Predlog je po besedah ministrice izboljšava dveh členov, a z njim ne spreminjajo osnovnega koncepta zakona. Po predlogu se bodo koncesije podeljevale na osnovi javnega razpisa, s koncesijskim aktom za 15 let, ob preverjanju izpolnjevanja pogojev in kriterijev pa se lahko koncesija podeli še za 15 let.

V SD predlog podpirajo, vendar izpostavljajo svoje zahteve glede konkurenčne prepovedi v zdravstvu. V postopku DZ bodo z dopolnilom predlagali, da lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja zdravstvene storitve pri drugem javnem zavodu na podlagi soglasja svojega delodajalca, ne le na podlagi pisnega obvestila.

Novela med drugim ureja priznavanje kompetenc za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo dela, za katere se zahteva visoka izobrazba. Predlog podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in na novo opredeljuje oglaševanje zdravstvenih storitev. Določa tudi tiste storitve, ki jih zasebniki ne smejo opravljati.

Ne bo pa vlada danes še odločala o noveli zakona o pacientovih pravicah, čeprav je ministrstvo predlog poslalo v vladni postopek že 7. aprila. Po informacijah STA imajo koalicijske partnerice še veliko vprašanj, na katera bo moralo ministrstvo odgovoriti še pred obravnavo na vladi.

Na dnevni red pa je uvrščen Državni program obvladovanja raka. Gre za program dejavnosti, nalog in ukrepov, ki so potrebni za učinkovito obvladovanje raka v Sloveniji.