c S

Poslanci aprilsko sejo začenjajo z drugim tirom

20.04.2017 08:29 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Poslanci začenjajo redno aprilsko sejo, že prvi dan pa se bodo lotili obravnave predloga zakona o drugem tiru. Koalicija in opozicija ostajata na različnih bregovih, zato se obeta pestra razprava. Na dnevnem redu sta tudi predlog odloka za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn za prihodnje triletno obdobje in novela zakona o volitvah v DZ.

Vladni predlog zakona ureja temeljna vprašanja v zvezi s financiranjem, gradnjo, upravljanjem in gospodarjenjem drugega tira. Kot je po njegovi potrditvi na vladi pojasnil infrastrukturni minister Peter Gašperšič, je zelo pomemben zato, da se opolnomoči podjetje 2TDK, da bo to v vlogi investitorja sposobno črpati evropska sredstva na razpisu.

Predlog sicer temelji na javno-javnem partnerstvu in predvideva sodelovanje ene ali več zalednih držav pri financiranju. Prav slednje pa je eden od kamnov spotike. V opoziciji, predvsem v ZL, namreč vstopu tujih držav v projekt nasprotujejo. Tudi v NSi menijo, da bi morala projekt Slovenija financirati sama. V največji opozicijski stranki SDS medtem zalednim državam ne nasprotujejo, moti pa jih že sam zakon za 27-kilometrsko železniško progo.

DZ ima na dnevnem redu še predlog odloka za pripravo proračunov vseh štirih javnih blagajn za prihodnje triletno obdobje. V njem vlada zaradi ugodnejših gospodarskih razmer napoveduje hitrejše zmanjševanje javnofinančnega primanjkljaja, kot je načrtovala doslej. Potem ko naj bi se letos primanjkljaj zmanjšal na 0,8 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), naj bi se prihodnje leto na 0,2 odstotka BDP, nato pa je že predviden majhen pozitiven saldo. Leta 2019 naj bi javnofinančni presežek dosegel 0,2 odstotka BDP, leto pozneje pa 0,4 odstotka BDP.

Zasedanje bodo sicer začeli z obravnavo novele zakona o volitvah v državni zbor, ki jo je predlagala skupina poslancev z namenom uskladitve zakona z odločbami ustavnega sodišča. Po predlogu bodo morala biti invalidom dostopna vsa volišča, glasovalne naprave pa bo nadomestilo glasovanje po pošti.