c S

Čebašek-Travnikova na skupščino z novimi kandidati ožje ekipe, tudi tokrat vsi niso usklajeni

19.04.2017 15:18 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek-Travnik bo v četrtek pred skupščino prišla s predlogom kandidatov za člane izvršilnega odbora po tistem, ko so jo nekateri ožji sodelavci zapustili. A potrditev teh kandidatov je vprašljiva, saj je skupščina na prejšnji seji odrekla zaupnico Čebašek-Travnikovi, poleg tega vsi predlogi niso usklajeni.

Čebašek-Travnikova je po odstopu treh članov izvršilnega odbora zbornice, ki deluje kot vlada pri zbornici, oblikovala nov predlog kandidatov. Kmalu po imenovanju so odstopili predsednica odbora za socialno-ekonomska vprašanja Irena Manfreda, ki je bila tudi podpredsednica zbornice, predsednica odbora za strokovno-medicinska vprašanja Bojana Pinter in predsednik odbora za pravno-etična vprašanja Zdenko Šalda. Vzrok za to je bil predlog Čebašek-Travnikove glede višine plače ter način njenega vodenja ekipe.

Čebašek-Travnikova tako kot člane svoje ožje ekipe predlaga skupščini zbornice v imenovanje Boruta Gubino za predsednika odbora za strokovno-medicinska vprašanja, Heleno Reberšek Gorišek za predsednico odbora za pravno-etična vprašanja in Deana Klančiča za predsednika odbora za socialno-ekonomska vprašanja.

Poleg tega predlaga v imenovanje Krunoslava Pavlovića za predsednika odbora za zobozdravstvo. Že na skupščini 13. februarja namreč niso imenovali kandidata za predsednik odbora za zobozdravstvo Matjaža Gorkiča, saj njegov predlog ni bil usklajen.

Predlog kandidata za predsednika odbora za zobozdravstvo znova neusklajen

O predlogu kandidatov je prejšnji teden že razpravljal skupščinski svet zbornice, je za STA povedal predsednika skupščine Marko Bitenc. Po njegovih besedah so nekateri člani skupščinskega sveta problematizirali kandidaturo Pavlovića, medtem ko za ostale tri "ni bilo nobenih znakov, da se kdo ne bi strinjal". Tako pričakuje, da bodo vsaj trije kandidati za člane izvršilnega odbora "šli gladko čez" glasovanje na skupščini.

Zobozdravnik Jure Poglajen, ki je bil sicer že v preteklosti kritičen do Čebašek-Travnikove, pa ni čisto prepričan, da bodo tudi ostali kandidati dobili podporo skupščine. "Podpora ekipi Čebašek-Travnikove pomeni podporo njej," je opozoril za STA in spomnil, da skupščina zbornice 15. marca ni podelila zaupnice predsednici. "Pričakovali smo, da bo vsaj razmislila, ali pa takoj odstopila. Tega ni storila, sedaj pa isti skupščini predlaga nove člane izvršilnega odbora," je dodal.

Zato pričakuje, da tudi "tokratni kandidati za člane izvršilnega odbora ne bodo šli tako gladko skozi". Glede predloga kandidature Pavlovića pa je opozoril, da je predsednica v primerjavi s predlogom na prejšnji seji skupščine zdaj samo zamenjala predlog predsednika in namestnika istega odbora z istim programom.

Če Pavlović ne bo potrjen za predsednika odbora, bo zbornica ostala brez vsaj enega podpredsednika. Po statutu je namreč eden podpredsednik predsednik odbora za zobozdravstvo, drugega podpredsednika pa imenuje izvršilni odbor na predlog predsednika zbornice. Trenutno Čebašek-Travnikova zaradi odstopa Manfrede in neimenovanja Gorkiča nima podpredsednikov.

Če kandidati ne bodo potrjeni, lahko skupščina predlaga svoje

Bitenc in Poglajen sta ob tem opozorila, da lahko skupščina predlaga svoje kandidate za člane izvršilnega odbora, če predlagani v četrtek ne bodo potrjeni. A to lahko skupščina stori šele na naslednji seji, do takrat pa izvršilni odbor ne bo konstituiran in bo neoperativen, je dejal Bitenc. "To bi bilo za delovanje zbornice sigurno hud hendikep," je ocenil.

Poglajen pa je dodal, "da bi bilo treba nekoga, ki je izkušen v politiki, vseeno naučiti politične abecede in higiene". "Če nimaš podpore v parlamentu, veš, kaj moraš storiti. Nesmiselno je predlagati novo ekipo, ampak je treba odstopiti in iti na novo na volitve," je ocenil.

Sicer pa bo skupščina v četrtek odločala še o drugih kadrovskih predlogih Čebašek-Travnikove. Za predsednico razsodišča prve stopnje predlaga v imenovanje Ksenijo Tušek Bunc, za predsednika razsodišča druge stopnje Branka Mežnarja, za namestnika tožilca pa Franja Velikanja.

Kot so za STA sporočili z zdravniške zbornice, je pri razsodišču trenutno odprtih osem primerov. "Mislim, da predlogi za razsodišče niso sporni in da bodo šli predlogi čez, da se zadeve, ki trenutno čakajo, čim prej obravnavajo in rešijo," je ocenil Poglajen.

Kdo plačuje odvetnika Čebašek-Travnikove?

Na seji skupščinskega sveta je bilo po Bitenčevih navedbah izpostavljeno vprašanje, kdo plačuje odvetnika Dina Bauka, ali Čebašek-Travnikova ali zbornica. Bauk je namreč izdelal pravno mnenje o tem, da glasovanje o zaupnici nima pravnih posledic, saj tudi statut zbornice takšnega glasovanja ne predvideva. S tem mnenjem pa je Čebašek-Travnikova prišla pred skupščino 15. marca, ko so glasovali o njeni zaupnici.

Bitenc je dejal, da podatka, kdo plačuje odvetnika, nima, bo pa to predsednica pojasnila na naslednji seji skupščinskega sveta. STA je vprašanja glede tega naslovila tudi na zbornico, odgovore še čaka.