c S

Vlada ima premalo posluha za potrebe gospodarstva

19.04.2017 14:11 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Predsednica NSi Ljudmila Novak je bila na današnji uradni predstavitvi gospodarskega programa 2.0. začudena, da ima vlada premalo posluha za potrebe gospodarstva, saj na koncu vsi pridobimo na ta račun. "Močno gospodarstvo je temelj socialne države, dobre družinske in socialne politike," je poudarila na novinarski konferenci v Ljubljani.

Poudarila je, da so strokovnjaki s področja gospodarstva ocenili, da je bil gospodarski program NSi najboljši v zadnji volilni kampanji. Novi program nosi naslov Gospodarski program 2.0. Kot je poudarila Novakova, ta omogoča uspešen gospodarski razvoj in preboj, to pa posledično dober zdravstveni sistem, več sredstev za izobraževanje in znanost, več zaposlenih, manj socialnih problemov, in nezadovoljnih državljanov, več za kulturo, šport ...

Program so v zadnjih letih nadgrajevali s predlogi regijskih obiskov, ki so jih opravili blizu 40. "Imamo nekaj uspešnih kazalcev. Prvi smo v dobrem odnosu do okolja, imamo dobro izobraževanje, žal pa imajo podjetja preveč birokratskih ovir za hitro izvedbo svojih projektov," je dejala in izpostavila pomen družinskih podjetij. Prepričana je, da bi z izboljšanjem poslovnega okolja omogočili več delovnih mest, manj brezposelnosti, več podjetij, več vlaganj v inovacije in več tujih vlagateljev.

Ob tem je opozorila, da sedanja vlada preveč vlaga v javni sektor in da tam tudi preveč zaposluje, medtem ko v gospodarskem zmanjšuje število zaposlenih.

Gospodarski program 2.0 vsebuje konkretne predloge. Kot največje izzive so si v NSi izbrali visok javni dolg, prenizko neto izplačilo, demografsko problematiko. Poudarila je, da se letno rodi povprečno 10.000 otrok premalo, da bi ohranjali enako število prebivalcev brez priseljevanja. Negativni demografski trendi ogrožajo zdravstveni in pokojninski sistem ter ogrožajo obstoj naroda. "Trenutno imamo nespodbudno poslovno okolje, urediti moramo davčno reformo in reformo gradbene zakonodaje," je dejala.

Pripravili so ukrepe za davčno reformo, za prenovo zdravstvenega sistema, za umeščanje gospodarskih investicij posebnega pomena v prostor pa tudi predlog tristebrnega pokojninskega sistema, ki je trenutno v obravnavi v organih stranke.