c S

Volitve bodo tudi glas za referendum o neodvisnosti Škotske

19.04.2017 14:00 Edinburgh, 19. aprila (STA) - Voditeljica škotske regionalne vlade Nicola Sturgeon je po napovedi britanske premierke Therese May, da bodo imeli v državi 8. junija predčasne parlamentarne volitve, izjavila, da so v njeni Škotski nacionalni stranki (SNP) na volitve pripravljeni, izkoristili jih bodo tudi za podporo novemu referendumu o neodvisnosti Škotske, poroča britanski BBC.

Če bo SNP na Škotskem spet močno zmagala, potem Mayeva ne bo mogla več blokirati zahteve po novem referendumu o neodvisnosti Škotske, je prepričana Sturgeonova.

SNP ima trenutno v britanskem parlamentu v Londonu 54 od skupno 59 poslanskih sedežev iz Škotske. Konservativci Therese May pa imajo enega poslanca. "Če bo na teh volitvah na Škotskem zmagala SNP, ne pa konservativci, se bodo poskusi Mayeve, da blokira naš mandat, da bi Škotom omogočili še eno izbiro glede njihove prihodnosti, spremenili v prah," je v Londonu izjavila Sturgeonova.

Škoti so sicer leta 2014 na referendumu zavrnili neodvisnost, a so se lani na referendumu o odhodu iz Evropske unije množično izrekli za obstanek v evropski povezavi. S tem pa so se obudile razprave, da bi Škotska morala ostati v EU in ponoviti glasovanje o neodvisnosti.

Razpis novega referenduma je konec prejšnjega meseca podprl tudi regionalni parlament v Edinburghu, vendar vlada v Londonu meni, da zdaj, v času pogajanj za brexit, ni pravi čas za to oz. da ne bodo začeli pogovorov o predlogu škotske vlade za nov referendum o neodvisnosti konec leta 2018 ali v začetku 2019.

"Ne bi bilo pošteno, da od Škotov zahtevamo, da sprejmejo odločitev ključnega pomena brez ustreznih informacij o prihodnjih odnosih z EU ali o tem, kakšna bo neodvisna Škotska," so po odločitvi škotskega parlamenta sporočili iz Londona.

Na drugi strani pa Sturgeonova meni, da bodo junijske parlamentarne volitve odlična priložnost za Škote, "da se jih bo slišalo in da se zavzamejo za to, kakšno Škotsko si želimo". "To bo kampanja, ki se je že veselim," je po poročanju BBC še dodala voditeljica škotske vlade.