c S

Albanski premier ne izključuje združitve s Kosovom

19.04.2017 13:29 Tirana/Beograd, 19. aprila (STA) - Albanski premier Edi Rama je v pogovoru za portal Politico izjavil, da če bo evropska perspektiva še naprej "bledela", potem ne more izključiti združitve Albanije in Kosova. V Beogradu so se na te napovedi ostro odzvali, v Bruslju pa so pozvali k "ohranjanju dobrososedskih odnosov".

Rama je dejal, da združitev Albanije s Kosovom sicer ni njegova želja, je pa ena od možnosti v primeru, da se vrata EU zaprejo. Opozoril je, da je jasnost evropske perspektive edini način, da se ohranita mir in sodelovanje na Zahodnem Balkanu.

"Nihče ne želi v male zveze, vsi si želijo v veliko unijo. A če ni upanja, ni perspektive, ni prostora, potem seveda lahko pride do malih zvez," je dejal Rama in opozoril, da Zahodni Balkan ne sme ostati "sivo območje".

Če se EU ne bi več širila, bi to vodilo k destabilizaciji celotne Evrope, je v pogovoru še dejal Rama. Še posebej ranljivi naj bi bili Bosna in Hercegovina ter Makedonija, zlasti če bi se odprlo vprašanje meja. Če bi "Balkan ponorel", bi tudi državljani Evrope doživeli nočno moro, regija pa bi postala siva cona, v kateri ne bi imel najpomembnejše vloge Bruselj, ampak drugi akterji, je še dodal albanski premier.

V Srbiji, ki ima Kosovo še vedno za svojo pokrajino, so se na njegove izjave glede možne združitve Albanije s Kosovom odzvali z ogorčenjem. To je še ena potrditev, da je vzpostavljanje velike Albanije skupna platforma vseh Albancev in to predstavlja največjo grožnjo za mir in stabilnost na Balkanu, je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug izjavil zunanji minister Ivica Dačić.

"Kaj bi bilo, če bi Aleksandar Vučić rekel, da je mogoča združitev Srbije in Republike srbske, če ne bomo šli v EU? Prepričan sem, da bi se oglasili vsi in obtožili Srbijo, da ogroža mir," je še navrgel Dačić.

V Bruslju na drugi strani pozivajo k umirjenosti. Tiskovna predstavnica visoke zunanjepolitične predstavnice EU Maja Kocijančič je v odzivu na besede Rame dejala, da je najpomembneje ohraniti dobrososedske odnose. "Kot je bilo nedavno potrjeno tudi na Evropskem svetu, ima Zahodni Balkan jasno evropsko perspektivo. Da pa bomo dosegli ta cilj, sodelujemo z vsemi partnerji v regiji in ne odstopamo od načel sprave in regionalnega sodelovanja," je Kocijančičeva izjavila za srbski časnik Blic.