c S

Narok v zadevi kopališče opravili kljub Popovičevi odsotnosti

19.04.2017 12:54 Koper, 19. aprila (STA) - Koprski župan Boris Popovič zaradi zdravstvenih težav tudi danes ni pristopil k sojenju v zadevi kopališče. Sodni senat je sicer po preučitvi zdravniškega potrdila sklenil, da narok opravi v županovi nenavzočnosti. Popovičev odvetnik Uroš Čop pa je nato zaradi kršenja pravice do aktivne obrambe predlagal izločitev celotnega senata.

Popovičeve bolniške odsotnosti že dalj časa zaznamujejo tako potek sojenja v zadevi kopališče kot ponovljenega sojenja v zadevi Serming, ki utegne v tem letu celo zastarati.

Današnjega naroka sta se sicer udeležila soobtožena Sabina Mozetič in Rafko Klinar, za Popoviča pa je predsednica sodnega senata Meri Mikac ugotovila, da je sodišče v torek prek faksa prejelo dopis odvetniške družbe Senica s prošnjo za preklic današnjega naroka, dopisu pa sta bila priložena odpustnica iz hrvaške klinike Magdalena in zdravniško potrdilo.

Sodnico je zanimalo, kje se Popovič trenutno nahaja oz. ali je ponovno hospitaliziran in kje. Iz odpustnice je namreč izhajalo, da se je obtoženi v kliniki nahajal med 4. in 7. aprilom ter da je bil ponovno naročen za ponedeljek, 17. aprila.

Odvetnik Čop je pojasnil, da iz zdravniškega potrdila izhaja, da je Popovič hospitaliziran, o tem, kje točno se trenutno nahaja, pa ni želel ugibati. "Nisem skrbnik svoje stranke," je dodal.

Po njegovem mnenju pogoji za sojenje v nenavzočnosti niso bili izpolnjeni, zato je predlagal preložitev naroka. Nasprotno je tožilka Nataša Valentič Kuštra predlagala, da se narok vseeno opravi. "Niti ne verjamem več v ta zdravniška potrdila," je dejala.

Po posvetu je sodni senat sklenil, da današnji narok, na katerem je bilo predvideno izvajanje listinskih dokazov, opravijo brez navzočnosti Popoviča, odvetnik Čop pa je glede na ravnanje senata predsednici okrožnega sodišča Darji Srabotič predlagal izločitev senata v celoti. Kot je pri tem poudaril, je Popovič upravičeno odsoten in mu je kršena pravica do aktivne obrambe. Če sodišče dvomi v verodostojnost zdravniškega potrdila, mu namreč zakon o kazenskem postopku omogoča, da to tudi preveri. Takšno ravnanje, kot si ga je danes privoščil senat, pa po Čopovem mnenju ni dopustno.

Tožilstvo Popoviču ter soobtoženima, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in tedanjemu predstojniku občinskega urada za gospodarske javne službe Rafku Klinarju, očita zlorabo položaja pri razdrtju koncesijske pogodbe za mestno kopališče. Mestna občina je leta 2007 razdrla koncesijsko pogodbo za kopališče z družinskim podjetjem Popovičevih, ki je sicer veljala do leta 2012, in nato družbi BPC podelila stavbno pravico na gostinskih lokalih, s čimer naj bi oškodovali občinski proračun.