c S

Prostor za izboljšanje poslovnega okolja po mnenju tujih investitorjev ostaja

19.04.2017 12:52 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Slovensko poslovno okolje se je v minulih letih izboljšalo, a prostor za spremembe še ostaja, so se strinjali govorci prve okrogle mize četrte investicijske in razvojne konference, ki jo je organizirala Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham). Sodelujoči so med slabostmi izpostavili davčno politiko, pa tudi šolski sistem.

V Ljubljani danes poteka četrta investicijska in razvojna konferenca AmChama, ki so jo odprli s poslovnim zajtrkom Ali Slovenija čuti investitorje. Svoje izkušnje o slovenskem investicijskem okolju so z gosti delili lastniki in vodilni v mednarodnih podjetjih, ki so v zadnjih letih investirali v Sloveniji.

Solastnik in predsednik uprave United Group, ki ima v lasti Telemach, Dragan Šolak je v Slovenijo prišel pred 30. leti. Pojasnil je, da so investicijski fond skupaj z madžarsko-ameriškim podjetnikom Georgeom Sorosom ustanovili v Srbiji, širitev v regiji pa so začeli, ko je tamkajšnji trg ni več omogočal. Izpostavil je, da med trgi v regiji vlada dobra sinergija, tudi kadri prihajajo iz vseh držav.

Izvršni partner v podjetju Innova Capital Andrzej Bartos, ki je v Slovenijo vstopil preko podjetja Trimo, je izpostavil, da ima Slovenija velik in neizkoriščen izvozni potencial in dovolj industrijskih zmogljivosti, niso pa slovenska podjetja tako razvpita na tujih trgih, zato so po njegovem mnenju tuji investitorji pomembni.

Izvršni direktor podjetja KGAL GmpH & Co. KG Gert Waltenbauer, kjer so investirali v Zavarovalnico Triglav, je pojasnil, da se se v podjetju začeli širiti, ker je nemški trg že zelo zrel. Slovenija je po njegovih besedah odlična odskočna deska za ostalo regijo tako zaradi skupne valute, kot tudi kakovosti kadra.

Bartos pa je po drugi strani izpostavil, da ima Slovenija težave pritegniti tuji talent, obenem pa se sama sooča z begom možganov. Primanjkuje dobrih mednarodnih šol, je izpostavil. Kot je dodal, je v Sloveniji veliko inženirskih sposobnosti, presenečeni so tudi nad znanjem tujih jezikov, manjka pa na primer dobrih kadrov za marketing in management.

Šolak je med slabostmi v Sloveniji izpostavil razliko med obravnavo domačih in tujih investitorjev. Kot je pojasnil, se tujim investitorjem do najboljših sredstev ni dovolili, zdaj pa mora država veliko podjetjih prodati in to močno pod ceno. Izpostavil je tudi odnos do tujih investitorjev. Ko pridem v London sem podjetnik, ko pridem v Slovenijo pa sem večkrat označen za tajkuna, je dejal in izpostavi, da gre za dve različni besedi.

Okrogle mize se je udeležil tudi predsednik in glavni izvršni direktor Elsewedy Electric S.A.E Ahmed El Sewedy, ki je investiral v podjetje Iskaemeco. Kot je dejal, njihov prihod ni bil sprejet brez težav. Medtem ko so jih v sami družbi spodbujali in toplo sprejeli, se je v medijih pojavilo veliko informacij o tem, da bodo podjetje prodali, znanje pa odpeljali v tujino. To je povzročilo tudi strah med delavci, na koncu pa se nič od tega ni zgodilo, je izpostavil.

Govorci so se dotaknili tudi izzivov, ki čakajo Slovenijo v prihodnje. El Sewedy je poudaril, da mora vlada ustvariti okolje, ki bo pritegnilo investitorje, ti pa bodo ustvarili delovna mesta. Osredotočiti bi se morali na davke, na tem področju bi bilo lahko okolje boljše, kot je, je dejal.

Šolak je medtem izpostavil, da mora vlada čim prej privatizirati državna podjetja, politika pa se ne sme vmešavati v gospodarske odločitve. Waltenbauer je dodal, da je treba iskati strateške in ne finančne investitorje, saj so za razvoj pomembni prvi. Bratos pa je ponovno izpostavil pomanjkljivosti izobraževanega sistema.

Udeležence je na koncu pozdravil ameriški veleposlanik Brent Hartley, ki je Slovenijo ocenil za državo velikega potenciala. Slovenci uživajo v kvaliteti življenja, izobrazbi in dejstvu, da lahko družino vzgajajo v lepem in zdravem okolju, zato se bojijo, da bi s prehitro spremembo to izgubili, je dejal. Mislim, da bi morali biti bolj samozavestni in včasih razmišljati zunaj postavljenih okvirjev, je poudaril.