c S

Erjavec zaskrbljen nad razmerami v Turčiji

19.04.2017 11:50 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes izrazil zaskrbljenost nad razmerami v Turčiji, kjer so državljani na nedeljskem referendumu potrdili ustavne spremembe o povečanju pristojnosti predsednika. "Stvari, ki se v zadnjem času dogajajo, niso dobre ne za Turčijo ne za Evropsko unijo," je dejal na seji odbora DZ za zunanjo politiko.

Erjavec ni pretirano optimističen glede prihodnjih odnosov unije s Turčijo. "Če se bodo odnosi poslabšali, ne moremo preveč optimistično gledati na prihodnost," je opozoril.

Zavzel se je za nadaljevanje in krepitev dialoga s to pomembno državo. Če bi prekinili dialog, za kar se na primer zavzema avstrijski kancler Christian Kern, to ne bi prispevalo k izboljšanju situacije, je prepričan.

Glede nedeljskega referenduma je Erjavec dejal, da po nekaterih ocenah ni potekal v skladu s standardi Sveta Evrope in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi. Spornih naj bi bilo 2,5 milijona glasovnic, zato morajo pristojne institucije ugotoviti dejansko stanje, je dejal.

Erjavec je komentiral tudi presenetljivo odločitev britanske premierke Therese May za sklic predčasnih parlamentarnih volitev. Po njegovem mnenju bo to gotovo vplivalo na časovnico pogajanj o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Mayevi v anketah dobro kaže in če bo takšno podporo dobila tudi na volitvah, bo utrdila svoj položaj in s tem tudi svoje pogajalske pozicije v pogajanjih z unijo, je menil Erjavec.

Erjavec je v odgovoru na vprašanje poslanca Branka Grimsa napovedal, da bo zunanje ministrstvo danes ali v četrtek poslalo diplomatsko noto Hrvaški v zvezi s školjčiščem v Piranskem zalivu. Spomnil je, da je bilo to školjčišče postavljeno že pred časom, vendar pa je prvo, ki je bilo postavljeno s soglasjem hrvaške vlade. Prejšnja so bila postavljena v skladu z občinskimi predpisi.

Ponovil je, da je Slovenija zavezana spoštovanju arbitražnega sporazuma, zato ravna v skladu z njim. Prepričan je, da bo morala tudi Hrvaška slej ko prej spoštovati arbitražni sporazum, saj gre za veljavno mednarodno pogodbo. Ocenjuje, da ni nobene potrebe, da bi zaostrovali odnose zaradi takšnega ravnanja sosednje države.

Po njegovih besedah takšna dejanja po nepotrebnem vznemirjajo odnose med državama, zlasti glede na to, da imamo še nekatera druga "zelo pereča odprta vprašanja", pri čemer je omenil spoštovanje schengenskih pravil in razmere v Agrokorju, ki so tesno povezane z usodo Mercatorja.

Erjavec je napovedal odprtje novih veleposlaništev v Afriki, kjer je Slovenija dobila več nepremičnin, ki so pripadale nekdanji Jugoslaviji. Prvo naj bi bilo veleposlaništvo v Maroku, ki naj bi ga odprli še letos ali v začetku prihodnjega leta, nato pa naj bi bila na vrsti še Tanzanija. Erjavec je ob tem poudaril, da lahko z afriškimi državami uspešno gospodarsko sodelujemo le s pomočjo drugih držav. "Afrika je prevelika za slovenska podjetja, razen za kakšne nišne zgodbe, zato je potrebno sodelovanje s tretjimi državami," je dejal Erjavec in dodal, da o tem potekajo pogovori z Madžarsko in Srbijo.