c S

Zavezništvo z več kot 5700 zbranimi podpisi za redno usklajevanje pokojnin

19.04.2017 11:33 Ljubljana, 19. aprila (STA) - Predstavniki stranke Zavezništvo so danes v DZ odnesli več kot 5700 podpisov podpore k predlogu novele varčevalnega zakona, po katerem bi se pokojnine spet usklajevale po sistemskem zakonu. Varčevalni zakon za upokojence ne bi smel več veljati, saj tudi za druge skupine prebivalstva ne velja več, so dejali pred vložitvijo podpisov v DZ.

"Upokojenci so si sami zaslužili svoje pokojnine," je v izjavi pred vložitvijo 5733 zbranih podpisov poudaril namestnik predsednika sveta stranke Zavezništvo Jerko Čehovin. "Od koalicije pričakujemo, da bo upoštevala voljo ljudi," je dejal.

Pri vlaganju zakonskega predloga imajo po njegovih besedah tudi podporo Zveze društev upokojencev Slovenije.

Predsednica stranke in poslanka NP Alenka Bratušek je že 1. aprila povedala, da so od 31. marca zjutraj zbrali približno 5000 podpisov državljanov v podporo predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, s katerim bi zagotovili usklajevanje pokojnin po sistemskem zakonu in izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem.

Bratuškova je tedaj spomnila, da so predlogu novele, ki so ga vložili prvič, manjkali podpisi DeSUS in SMC. Zato so se po njenih besedah v Zavezništvu odločili, da bodo za uveljavitev zakona iskali še podporo državljanov.

Predsednica Zavezništva je pri tem izrazila prepričanje, da bodo zbrani podpisi dovolj velik pritisk tudi na omenjeni stranki, ki sta jih prvič zavrnili, in bodo upokojencem že letos dali, kar jim pripada po sistemskem zakonu. Po njenih besedah se zavzemajo za ukinitev ukrepov, uvedenih v času krize. Spomnila je na dobre ekonomske kazalce, kar po njenem mnenju kaže, da so predlogi za odpravo ukrepov več kot upravičeni.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je sicer marca napovedal, da zakon za uravnoteženje javnih financ za upokojence prihodnje leto ne bo več veljal oz. da bosta veljali zakonsko določeni usklajevanje pokojnin in izplačilo regresa za upokojence. A Bratuškova se je vprašala, zakaj bi čakali na prihodnje leto. Izrazila je upanje, da bodo zbrani podpisi ljudi prepričali vlado, da mora to narediti že letos.