c S

Štirje ministri prihajajo v Beograd zaradi Agrokorja

19.04.2017 08:05 Beograd, 19. aprila (STA) - V Beogradu se bodo danes sestali ministri za trgovino in gospodarstvo štirih držav, v katerih poslujejo hčerinske družbe globoko zadolženega hrvaškega koncerna Agrokor. Iz Slovenije, kjer ima Agrokor v lasti Mercator, se bo srečanja udeležil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Srečanje bo gostil srbski minister za trgovino, turizem in telekomunikacije Rasim Ljajić, ki pričakuje, da bo vsaka država predstavila doslej sprejete ukrepe in predloge za skupno ukrepanje s ciljem ohranitve delovnih mest v Agrokorjevih podjetjih v regiji.

Ministri naj bi govorili tudi o zaščiti interesov dobaviteljev in drugih vprašanjih, povezanih s stabilnostjo poslovanja hrvaškega koncerna. Najdalje pri tem je šla slovenska vlada, ki je po vzoru hrvaškega zakona za Agrokor pripravila svoj predlog zakona za zaščito sistemsko pomembnih podjetij. Njegov cilj je, da se večinskemu lastniku prepreči delovanje v škodo odvisne družbe, če je ta sistemskega pomena za državo.

Na srečanje v Beograd prihajata še minister za zunanjo trgovino in ekonomske odnose BiH Mirko Šarović in ministrica za gospodarstvo Črne gore Dragica Sekulić. Na naslov hrvaške vlade povabilo ni prišlo, je poročal hrvaški poslovni časnik Poslovni dnevnik.

Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug bosta na srečanju navzoča tudi predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić ter minister za kmetijstvo in zaščito okolja Branislav Nedimović.

Čeprav ni povabljena, je hrvaška ministrica za gospodarstvo Martina Dalić po poročanju hrvaških medijev udeležencem srečanja sporočila, da so Agrokorjeva podjetja v regiji v njegovi lasti, da poslujejo normalno, ter da jih ni zajela kriza, s katero se sooča hrvaški del Agrokorja. Pričakuje spoštovanje teh lastninskih pravic, kot jih je spoštovala tudi hrvaška vlada pri imenovanju izredne uprave v Agrokorju.

Koncern Agrokor zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji in 12.000 v Srbiji, precej manj pa v BiH in Črni gori.