c S

V Venezueli danes množični protesti proti predsedniku Maduru

19.04.2017 08:04 Caracas, 19. aprila (STA) - V Venezueli so danes napovedani množični protesti proti vladavini predsednika Nicolasa Madura. Protesti bodo potekali na državni praznik, s katerim v Venezueli obeležujejo začetek boja za neodvisnost leta 1810.

V Venezueli že dva tedna vsak dan potekajo protesti proti vse bolj železni roki socialističnega predsednika Madura, ki se jih udeležuje več deset tisoč ljudi. V spopadih med protestniki in policijo je bilo od začetka demonstracij ubitih najmanj pet protestnikov, več sto jih je bilo ranjenih.

Desnosredinska opozicija opozarja, da se Maduro v sivem območju med diktaturo in preostankom demokracije giblje v smeri "črnega območja". Protestniki se zavzemajo za predčasne volitve in izpustitev političnih zapornikov.

Vrhunec naj bi demonstracije dosegle danes. Venezuelska opozicija napoveduje "mater vseh protestov". Madurovi podporniki pa so napovedali demonstracije v podporo predsedniku.

Maduro je na ulice poslal vojsko in vojsko pozval k pripravljenosti. Kot je poudaril v ponedeljek, želi opozicija organizirati izgrede ter s tem izzvati posredovanje tujine v državi.

Predstavniki opozicije svarijo pred nasiljem na demonstracijah in so vojsko pred protesti pozvali, naj se obrne proti Maduru, ki je državo pahnil v hudo gospodarsko in politično krizo s pomanjkanjem in izgredi. A vojska je predsedniku potrdila brezpogojno zvestobo.