c S

Ključni izzivi za NSi poslovno okolje, javni dolg in demografski trendi

19.04.2017 08:03 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Stranka NSi v novem gospodarskem programu 2.0 med ključne izzive uvršča nespodbudno poslovno okolje, visok javni dolg in negativne demografske trende. Nanje bodo odgovorili z vrsto predlogov reform, med drugim delovne zakonodaje, javne uprave, pokojninskega sistema in zdravstva, je danes povedal vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin.

Kot je Tonin poudaril na današnjem posvetu NSi o gospodarskem položaju v Ljubljani, se na področju poslovnega okolja zadeve v Sloveniji dnevno spreminjajo, državo pesti visok javni dolg, sooča pa se tudi z negativni demografski trendi - smo namreč starajoča družba, rodnost pa je pod povprečjem EU.

To bodo v novem gospodarskem programu 2.0, ki ga bodo sicer predstavili v sredo, naslovili z vrsto reform. Na področju poslovnega okolja predvidevajo davčno reformo in reformo gradbene zakonodaje, na področju javnega dolga reformo delovne zakonodaje in javne uprave, na področje demografskih trendov pa so uvrstili pokojninsko reformo, zdravstveno reformo in reformo družinske politike.

"Gospodarski program ostaja na socialno tržnem gospodarstvu, nato pa dajemo celosten pogled na situacijo v družbi in tudi rešitve," je poudaril in dodal, da je treba probleme reševati celostno, kot so to zastavili v svojem gospodarskem programu 2.0.

Tonin se je dotaknil trenutnega stanja v državi. Gospodarstvo je krizo, ki je izbruhnila leta 2008, odneslo precej slabo. V obdobju najhujše gospodarske krize, od leta 2008 do 2012, se je masa plač v zasebnem sektorju znižala za odstotek, medtem ko se je v javnem sektorju zvišala za 14 odstotkov.

Število zaposlenih se je v zasebnem sektorju znižalo za 12 odstotkov, v javnem pa povečalo za tri odstotke. Javni sektor je od začetka krize dodal 15.000 zaposlenih, medtem ko je zasebni sektor izgubil 60.000 delovnih mest, je nanizal Tonin. Ob tem je s prstom pokazal na vlado Mira Cerarja, ki da je dodatno obremenila gospodarstvo, da je na drugi strani dodatno povečala javne izdatke.

Predsednik gospodarskega kluba NSi Pavel Reberc je medtem ocenil, da je NSi sposobna ustvariti bolj stimulativno okolje in s tem trende razvitega sveta. Politika Cerarjeve vlade po njegovi oceni vodi v dodatno zadolževanje in omejevanje svobodne podjetniške pobude.

Nemška poslanka in predsednica nemškega združenja katoliških podjetnikov Marie Luise Dött je ocenila, da ima Slovenija osnovo, na kateri lahko gradi, zdajšnja vlada pa da je preveč obremenjena s tem, da je treba za vse ustvariti posebne zakone. Slovenija ima po njenem mnenju veliko področij, npr. logistiko, kjer bi lahko bila vodilna. Če bi imeli podjetniki svobodo, bi se lahko država 'izstrelila kot raketa', je menila.

S tem se je strinjal tudi odgovorni partner družbe Deloitte za jadransko regijo Yuri Sidorovich: "Če bi na gospodarskem področju naredili kaj pametnega, bi vzleteli kot raketa. Mi ne letimo niti ne vemo, kam bi leteli. Ne vemo, kam gremo." Slovenija je po njegovem mnenju država paradoksov, v zadnjih 10 letih pa nobena vlada skoraj ni naredila nič dobrega za gospodarstvo.

Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je medtem ocenila, da je Slovenija na marskikaterem področju na zelo dobrem in zavidljivem mestu, npr. glede varnosti in socialne povezanosti. Imamo veliko stvari, na katere smo lahko ponosni, problematičen pa je sistem. Blaginja se je povečala, a občutka tega ni. Ovire si postavljamo sami, kljub vsemu pa imamo dobro gospodarstvo, je še ocenila.