c S

Na vladnih odborih med drugim o pomanjkanju usklajenosti pri preprečevanju zlorab ob zaposlovanju tujcev

19.04.2017 07:59 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Na današnji seji odbora za državno ureditev se je vlada seznanila s poročilom sveta za vključevanje tujcev za lani. Ta je predlagal okrepitev prizadevanj za usklajeno delovanje pristojnih organov na področju preprečevanja, odkrivanja in kaznovanja zlorab na področju zaposlovanja tujcev. Vladni odbori so sprejeli tudi nekaj prerazporeditev sredstev.

Svet za vključevanje tujcev, ki deluje od leta 2012, se je lani sestal na dveh sejah, na njih pa so izpostavili problematiko zlorab na področju dela in zaposlovanja tujcev. Zaposlitev ali opravljanje dela je sicer ključno za njihovo socialno vključenost, vendar so tujci na tem področju zelo ranljiva skupina, so ugotavljali člani sveta, ki so s predstavniki zavoda za zaposlovanje, finančne uprave, inšpektorata za delo in policije ugotovili, da je povezanost organov na področju zlorab pri delu in zaposlovanju slaba, ter da bi akcijam posameznih organov morala slediti tožilstvo in sodstvo, kar pa se v praksi ne dogaja.

Zato so pozvali k večjemu povezovanju pristojnih organov in organizacij, hkrati pa vladi predlagali, naj jih spodbudi k čim večji ozaveščenosti in informiranosti tujcev o oblikah zlorab na področju dela in zaposlovanja ter njihovih posledicah, so v sporočilu po seji vladnih odborov povzeli v uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Člani vladnega odbora so v dokončni obravnavi prerazporedili tudi nekaj sredstev. Ministrstvu za zunanje zadeve so iz splošne proračunske rezervacije prenesli 30.000 evrov za mednarodni federaciji društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za nujno humanitarno pomoč prizadetim v marčnem ciklonu Enawo na Madagaskarju.

Z ministrstva za pravosodje so zunanjemu ministrstvu dali še 74.447 evrov za pokritje stroškov, povezanih z delovanjem predstavnika na stalnem predstavništvu pri Svetu Evrope v Strasbourgu za letošnje prvo polletje. Ministrstvo za izobraževanje pa bo 181.000 evrov namesto za investicije v raziskovalno dejavnost namenilo za sofinanciranje energetske prenove stavbe študentskega doma.

Na odboru je bil sprejet tudi sklep, s katerim je vlada v veljavni načrt razvojnih programov 2017-2020 uvrstila nakup, ureditev prostorov in selitev Upravne enote Ruše za zagotovitev trajne rešitve prostorskih potreb, saj trenutni prostori ne omogočajo več primernih delovnih pogojev.

V isti načrt razvojnih programov je vlada umestila tudi prenovo hipodroma in prireditvene dvorane ter vzdrževalna dela na manežah v Kobilarni Lipica ter projekt mobilizacije institucionalnega učenja za boljše izkoriščanje raziskav in inovacij za krožno gospodarstvo - MOVECO. Skupna vrednost slednjega znaša nekaj več kot 2,2 milijona evrov, od tega 85 odstotkov prispeva Evropski sklad za regionalni razvoj. Okoljsko ministrstvo bo do zaključka projekta, to je do 30. junija 2019, prispevalo skoraj 175.000 evrov.

Na odboru za gospodarstvo pa so v načrt razvojnih programov 2016-2019 uvrstili še projekt pametne specializacije inovacij za Alpsko področje. Z namenom, da bodo strategije pametne specializacije lahko opolnomočile mala in srednja podjetja v grozdih, je pomembno razviti specifična orodja vodenja in sodelovanja, k čemur stremi ta projekt, so zapisali v Ukomu.

Cilj je izboljšati podporno okolje za inovacije, ki bodo rezultat grozdov in malih in srednjih podjetij, z namenom ustvariti nova delovna mesta. Skupna vrednost tega mednarodnega projekta je 2,5 milijona evrov, od tega služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko razpolaga s 120.000 evri. V 85 odstotkih ga sofinancira Evropski sklad za regionalni razvoj, preostala sredstva pa zagotavljajo sodelujoči partnerji.