c S

Koordinacija zdravniških organizacij ne podpira predloga novele o zdravstveni dejavnosti

19.04.2017 07:53 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Koordinacija zdravniških organizacij, ki jo sestavljajo zdravniška zbornica, zdravniško društvo, sindikat Fides in združenje zasebnih zdravnikov, ne podpira predloga novele o zdravstveni dejavnosti. S predlogom se bo po njihovem mnenju skrčila mreža izvajalcev, bolnik bo težje prišel do zdravstvene storitve, delež samoplačništva pa se bo povečal.

Snovalec zdravstvene reforme se mora po mnenju Koordinacije zdravniških organizacij vprašati samo, kaj potrebujejo bolniki. Bolnika namreč zanima predvsem, da strokovno usposobljen in ustrezno preverjen kader zanj opravlja zdravstvene storitve v ustrezno opremljenih prostorih v razumnem roku, v katerem se njegovo zdravstveno stanje ne bo poslabšalo, so zapisali v sporočilu za javnost. Pri tem mora biti po njihovih besedah jasno določen način plačila teh storitev.

"Kdo je lastnik prostorov in opreme in kdo bo kril izgube izvajalca, za bolnika ni pomembno," so dodali.

Zdravstvena reforma bo lahko po njihovih besedah izpeljana le s soglasjem tako političnih strank kot zlasti stroke. Ta je preveč pomembna, da bi lahko bila žrtev peščice ljudi, "ki skrivajo svoje lastne interese v lažni obljubi ohranitve javnega zdravstva", menijo v koordinaciji.

Glede na to, da je zbornica pripravila resolucijo za izhod iz krize, se jim zdi nesprejemljivo, da lahko vlada zavrne sodelovanje s stroko, češ da želijo sprivatizirati zdravstvo. "Ne gre za privatizacijo javnega zdravstva, ampak za racionalnejši pristop k izvajanju zdravstvenih storitev, za kar je potrebna celovita zdravstvena reforma," so poudarili.

Predlogov za zdravstveno reformo, ki jih je predstavila zdravniška zbornica, niso pisali zasebni zdravniki, ampak so skupno delo in mnenje koordinacije, so poudarili.

Predlagana novela zakona o zdravstveni dejavnosti daje po njihovi oceni prednost mreži javnih zdravstvenih zavodov, "ki so po poročanju medijev v poslovanju pogosto neučinkoviti, imajo milijonske izgube in ne plačujejo niti prispevkov za zdravstveno in socialno zavarovanje za svoje zaposlene".

V koordinaciji ugotavljajo, da so številna koruptivna dejanja v zdravstvu posledica nepreglednosti delovanja javnih zdravstvenih zavodov, ki pa jim predlagana novela daje prednost.