c S

IMF izboljšal napoved rasti slovenskega BDP na 2,5 odstotka

18.04.2017 15:14 Washington/Ljubljana, 18. aprila (STA) - Mednarodni denarni sklad (IMF) je v danes objavljeni spomladanski napovedi izboljšal obete za Slovenijo. Potem ko je jeseni pričakoval, da se bo slovenski bruto domači proizvod (BDP) letos povečal za 1,8 odstotka, zdaj ocenjuje, da se bo za 2,5 odstotka. To je sicer 0,5 odstotne točke manj od napovedi ob koncu marčne misije IMF v Sloveniji.

IMF torej po novem pričakuje da bo rast gospodarske aktivnosti v Sloveniji letos 2,5-odstotna, kar pomeni, da se v primerjavi z lanskim letom ne bo spremenila. Prihodnje leto naj bi se ohladila za 0,5 odstotne točke na dva odstotka, je razvidno iz poročila o svetovnih gospodarskih obetih (WEO).

Najnovejše številke pa ne potrjujejo še bolj optimistične napovedi, ki so jo predstavniki sklada podali ob koncu marca. Vodja misije IMF za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev je Sloveniji tedaj napovedal triodstotno rast.

Inflacija bo letos glede na najnovejšo napoved 1,5-odstotna, kar je 0,5 odstotne točke več od oktobrske ocene, prihodnje leto pa dvoodstotna.

IMF pričakuje izboljšanje tudi na trgu dela. Napoved gibanja brezposelnosti v letošnjem letu je glede na predhodno napoved znižal za 0,9 odstotne točke na sedem odstotkov, prihodnje leto pa naj bi bilo uradno brez dela le še šest odstotkov za delo sposobnega prebivalstva.

Kirov Georgijev je marca glede izboljšanja napovedi gospodarske rasti pojasnil, da so se v državi precej povečali zasebna potrošnja, investicije so nad napovedanimi ravnmi, prav tako lepe rasti beleži izvoz.

Ob tem je ocenil, da je država na pravi poti, a mora nadaljevati začrtane reforme, pozval je predvsem k hitrejši privatizaciji in pokojninski reformi.