c S

Novela o zdravstveni dejavnosti na vladi, danes predvidoma sestanek pri premierju

18.04.2017 12:59 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc danes ni bilo na predviden sestanek s poslanci DeSUS, na katerem naj bi še poskušala pridobiti podporo za novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Za danes naj bi bil predvidoma sestanek na višjem nivoju, torej pri premierju Miru Cerarju, predlog novele pa je že v vladnem postopku, so potrdili na Ukomu.

Ali bo predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki za zdaj nima podpore DeSUS, tudi uvrščen na četrtkovo sejo vlade, bo znano predvidoma popoldne, ko bo znan osnutek dnevnega reda, so za STA še pojasnili v Uradu vlade za komuniciranje (Ukom).

Ministrica za zdravje Kolar Celarčeva je minuli teden napovedala, da bo predlog zakona, ki med drugim ureja koncesije v zdravstvu, še ta teden poslala na vlado, četudi neusklajen.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je v četrtek ocenil, da nadaljevanje usklajevanj nesmiselno. Ali bodo vendarle uspeli najti skupni jezik, bo verjetno znano že popoldne, ko naj bi se na vladi na to temo sestala Cerar in prvak DeSUS Karl Erjavec.

V SD pa zakon za zdaj podpirajo in gre lahko v postopek. Vodja poslancev SD Matjaž Han je v današnji izjavi v DZ spomnil, da predlog ureja tudi plače medicinskih sester.

Na vprašanje zapleta med SMC in DeSUS je odgovoril, da noben zaplet med strankami ni dober. Je pa tokrat zaplet dveh posameznikov, ki "menita, da imata oba prav", je ocenil Han, misleč na ministrico in Gantarja, ki se morata po njegovem mnenju še enkrat pogovoriti.

Sicer pa Han, kot pravi, Gantarja v nekaterih pogledih razume, ker "so nekatere zadeve šle preveč osebno".

Glede vse pogosteje koalicijsko neusklajenih zakonov v postopku pa je Han spomnil, da so v SD že velikokrat nasprotovali določenim pomembnim zakonom na vladi, pa so slednji vseeno brez težav šli skozi proceduro. "Kljub temu, da nekateri menijo, da so volitve še daleč stran, vidimo, da nekateri silijo svoje zakone," je dejal vodja poslancev SD in omenil predvsem SMC. Ta stranka se po njegovih besedah ne ozira na koalicijski partnerici, zaradi česar lahko pride do težav pri zagotavljanju glasov.

Ob tem je opozoril, da se ne pogovarjajo denimo o obrambnih izdatkih oz. zadevah, ki jih "pokrivajo" v SD. Nad tem je Han razočaran.

Zadnje čase je bilo sicer že več špekulacij o tem, da utegne ministrica za zdravje na sprejem zakona o zdravstveni dejavnosti vezati svoj mandat oz. zaupnico. "Hvala Bogu, če bi jo vezala," je dejal Han, ki bi zaupnico pozdravil, če "ima zagotovljenih 46 glasov".

Predlog novele, ki je bila v javni razpravi oktobra 2015, je že objavljen med gradivi v vladni obravnavi. Novela med drugim določa, da mora imeti izvajalec zdravstvene dejavnosti zaposlenega odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora med drugim imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na strokovnem področju, za katerega se izdaja dovoljenje.

Novela tudi opredeljuje konkurenčno prepoved v zdravstvu, pri čemer lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja zdravstvene storitve pri drugem javnem zavodu na podlagi pisnega obvestila svojemu delodajalcu. Pri zasebniku pa lahko dela največ v obsegu osmih ur na teden, pred tem pa mora dobiti soglasje delodajalca. Če bo zdravstveni delavec pri drugem izvajalcu dejavnosti delal v nasprotju s pogoji in omejitvami, ki jih določa novela, ga bo lahko delodajalec odpustil.

Predlog novele med drugim podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in na novo opredeljuje tudi oglaševanje zdravstvenih storitev. Določa tudi tiste storitve, ki jih zasebniki ne smejo opravljati.

Glede koncesij, okoli katerih se je dvignilo največ prahu, predlog novele določa, da se podeljujejo za določen čas, in sicer za obdobje 15 let, obdobje podelitve koncesij pa se lahko podaljša še najdlje za 15 let.

Novela zakona ureja tudi priznavanje kompetenc za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki že vrsto let opravljajo dela, za katere se od leta 2004 zahteva visoka izobrazba.