c S

Turška diaspora na referendumu večinoma podprla ustavne spremembe

18.04.2017 11:34 Berlin/Dunaj/Bruselj, 18. aprila (STA) - Turška diaspora je na nedeljskem referendumu večinoma glasovala za ustavne spremembe, ki bodo okrepile pristojnosti turškega predsednika. Po podatkih turške volilne komisije je bila podpora ustavnim spremembam najvišja, 75-odstotna, med Turki v Belgiji, med najnižjimi pa v ZDA in Španiji, kjer je 80 odstotkov Turkov glasovalo proti spremembam.

Glede na izide glasovanja v tujini, ki jih danes povzema nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), je bila podpora ustavnim spremembam visoka, 73-odstotna, tudi med Turki v Avstriji, na Nizozemskem, kjer je zanje glasovalo 68 odstotkov udeležencev referenduma ter v Nemčiji in Franciji, kjer je spremembe podprlo 64 oz. 63 odstotkov Turkov.

Po drugi strani v ZDA, Veliki Britaniji in Španiji 80 odstotkov tamkajšnje turške diaspore ni podprlo krepitve pooblastil turškega predsednika. V Chicagu na severu ZDA je proti glasovalo kar 90 odstotkov Turkov, ki so se udeležili referenduma.

Tudi pri v Švici in Italiji živečih Turkih so zmagali nasprotniki ustavnih sprememb - podprlo jih je le 38 odstotkov glasujočih, 62 odstotkov jih je bilo proti. Prav tako je bila proti večina Turkov na Švedskem - za spremembo ustave jih je bilo 47 odstotkov, proti 53 odstotkov.

Za najpomembnejšega v tujini sicer velja izid referenduma v Nemčiji, saj je tamkajšnja turška diaspora največja. Od 1,43 milijona v Nemčiji živečih Turkov z volilno pravico jih je glasovalo 700.000. Med njimi jih je 63,2 odstotka podprlo ustavne spremembe, 36,8 odstotka jih je glasovalo proti. Najvišjo podporo, 75,9-odstotno, so zabeležili v Essnu, najnižjo, 50,1-odstotno pa v Berlinu, še piše FAZ.

Skupno je glede na podatke turške volilne komisije ustavne spremembe na nedeljskem referendumu podprlo 51,4 odstotka turških volivcev, proti jih je glasovalo 48,6 odstotka.