c S

Začela se bo javna razprava o osnutku strategije dolgožive družbe

18.04.2017 09:43 Ljubljana, 18. aprila (STA) - Osnutek strategije dolgožive družbe, ki je zasnovan na konceptu aktivnega staranja, bo šel danes v javno razpravo. Javnost bodo z dokumentom danes v Ljubljani seznanili predstavniki vlade in urada za makroekonomske analize in razvoj.

Strategija je po navedbah vlade zasnovana na konceptu aktivnega staranja in bo naslovila štiri področja. Med drugim bo izpostavila področje trga dela in izobraževanja z vidika dolgožive družbe, kar med drugim vključuje prilagoditve na trgu dela, področje privabljanja tuje delovne sile in vseživljenjsko usposabljanje.

Strategija bo poudarila tudi samostojno, zdravo in varno življenje vseh generacij. Tako se bo med drugim usmerila v sisteme socialne zaščite, dostopnost do storitev in vključenost starejših v družbo.

Ministrstvo za delo je pri tem med drugim izpostavilo politično participacijo in preprečevanje nasilja in diskriminacije. Prav tako je poudarilo prostovoljstvo in uporabo informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Strategija bo vključila tudi oblikovanje okolja za aktivno in kakovostno staranje. Pri tem se bo osredotočila na bivalne razmere, promet in komunikacije.

Med prebivalstvom Slovenije je starejših od 65 let približno 17,5 odstotka, do leta 2080 pa naj bi se ta delež povečal na dobrih 28 odstotkov.