c S

Google z ruskim varuhom konkurence sklenil dogovor o plačilu kazni

18.04.2017 09:39 Moskva, 17. aprila (STA) - Rusko sodišče je danes potrdilo dogovor med ameriškim tehnološkim velikanom Google in ruskim uradom za varstvo konkurence, v skladu s katerim bo Google Rusiji plačal protimonopolne kazni v skupni višini 7,34 milijona evrov. Dogovor, ki bo veljal šest let in devet mesecev, določa še, da bo Google odslej spoštoval pravila, so sporočili z urada.

Gre za spor zaradi Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android in v njem prednameščenih aplikacij, s katerimi je zlorabljal svoj prevladujoči položaj na trgu. Google bo zdaj plačal vse kazni, ki mu jih je naložil urad, strinja pa se tudi s pravili, je povedala namestnica vodje urada Larisa Vovkivska, kot poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Uporabniki pametnih telefonov s sistemom Android v Rusiji bodo imeli tako poslej na voljo več možnosti, ne le zgolj prednameščenih Googlovih.

Ameriški tehnološki velikan se je strinjal, da bo plačal kazen v višini 438 milijonov rubljev (7,32 milijona evrov). Plačati pa bo moral tudi dve kazni po 500.000 rubljev oz. nekaj več kot 8350 evrov, ki jih je ruski urad za varstvo konkurence naložil njegovima hčerinskima podjetjema Google Inc. in Google Ireland.

Kazni morajo biti v skladu z zakonom plačane v dveh mesecih, vendar pa na uradu menijo, da bo Google to storil prej.