c S

Nekdanjo južnokorejsko predsednico uradno obtožili podkupovanja

18.04.2017 09:37 Seul, 17. aprila (STA) - Južnokorejsko tožilstvo je danes proti odstavljeni južnokorejski predsednici Park Geun-Hye vložilo uradno obtožnico, v kateri ji očita podkupovanje, izsiljevanje, zlorabo oblasti in izdajo državnih skrivnosti. V korupcijskem škandalu, povezanim s prijateljico predsednice Choi Soon Sil, so obtožili tudi direktorja trgovske skupine Lotte.

"Parkovo smo uradno obtožili (...) več kaznivih dejanj, vključno z zlorabo oblasti, izsiljevanjem, podkupovanjem in izdajo državnih skrivnosti," so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili ob zaključku večmesečne preiskave škandala.

Nekdanja predsednica je obtožena, da je skupaj s Choijevo, ki ji že sodijo, vodilne južnokorejske družbe izsiljevala, da so neprofitnim organizacijam donirale skoraj 70 milijonov wonov. Choijeva naj bi si del teh sredstev nato prisvojila.

Parkovo obtožujejo tudi ponujanja političnih uslug podjetnikom, ki so pomagali obogateti Choijevi. Med podjetniki je tudi naslednik imperija Samsung Lee Jae-Yong, ki mu prav tako sodijo zaradi podkupovanja.

Danes pa so obtožili tudi direktorja pete največje južnokorejske družbe Lotte Shin Dong-Bina, ki je po trditvah tožilstva nekdanji predsednici in Choijevi plačal sedem milijonov dolarjev.

Južnokorejski parlament je Parkovo, prvo žensko na čelu Južne Koreje, zaradi korupcijskega škandala odstavil decembra lani, ustavno sodišče pa je nato odstavitev potrdilo marca letos, s čimer je izgubila imuniteto. Njen odstop so na ulicah zahtevali milijoni Južnokorejcev.

Konec marca so jo po maratonskem zaslišanju na tožilstvu aretirali in priprli. Če jo bodo spoznali za krivo, ji grozi najmanj deset let zapora.

65-letna Parkova je tretji južnokorejski voditelj, aretiran zaradi korupcije. Južna Koreja je četrto največje azijsko gospodarstvo, v državi pa so dolga leta obstajale tesne vezi med politiko in podjetništvom. Chun Doo Hwan in Roh Tae Woo, ki sta državo vodila v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, sta morala po izteku mandata prav tako za zapahe.