c S

Egiptovsko sodišče nekdanjega notranjega ministra obsodilo na sedem let zapora

16.04.2017 09:16 Kairo, 15. aprila (STA) - Egiptovsko sodišče je danes nekdanjega notranjega ministra odstavljenega predsednika Hosnija Mubaraka Habiba Al Adlija obsodilo na sedem let zaporne kazni zaradi poneverbe javnih sredstev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Poleg njega so na sedem let zaporne kazni obsodili še dva sodelavca, ki sta sodelovala pri dejanju. Poleg zaporne kazni morajo obsojeni vrniti 195 milijonov egiptovskih funtov (približno 10 milijonov evrov) in plačati enako vrednost kazni, je poročal državni časnik Al Ahram.

Drugi uradniki, ki so bili v zadevi obsojeni, so dobili od tri- do štiriletne zaporne kazni.

Al Adlij je vodil notranje ministrstvo od leta 1997 do revolucije 2011, ko so odstavili dolgoletnega predsednika Mubaraka.

Sojenje proti Al Adliju in 12 drugim zaposlenim na ministrstvu se je začelo leta 2015. Takrat so jih obtožili, da so si med letoma 2000 in 2011 prisvojili 1,8 milijarde egiptovskih funtov (900 milijonov evrov).

Al Adlij je bil pred tem oproščen več tožb zaradi korupcije ter odgovornosti za smrt več sto protestnikov na demonstracijah leta 2011. Zaradi izkoriščanja svoje pozicije, ko je prisil policijo, da straži njegovo posest, pa je moral za zapahi preživeti tri leta.