c S

Ovse: Turški referendum ni izpolnil standardov Sveta Evrope

18.04.2017 09:40 Ankara, 17. aprila (STA) - Nedeljski referendum v Turčiji na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope, so v preliminarnem sporočilu zapisali mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Kot so še dodali, je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.

Glasovanje so opazovali predstavniki Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi ter Parlamentarne skupščine Sveta Evrope. Skupno je referendum opazovalo 63 tujih opazovalcev iz 26 držav.

"Medtem ko so bili tehnični vidiki procesa dobro izpeljani, pa volivci niso imeli nepristranskih informacij o ključnih poudarkih reforme, poleg tega je prihajalo do negativnih učinkov zaradi omejevanja temeljnih svoboščin," še piše v preliminarnem poročilu.

"Na referendumski dan ni bilo večjih problemov z izjemo nekaterih regij, obžalujemo pa odsotnost opazovalcev iz vrst civilne družbe na voliščih," je dejal vodja delegacije Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Florin Preda.

Referendum je potekal v političnem okolju, v katerem so bile temeljne svoboščine, nujne za demokratičen proces, omejene zaradi izrednih razmer, vpleteni strani pa nista imeli enakih možnosti za predstavitev svojih stališč volivcem, so sporočili iz Ovseja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je oceno opazovalcev ostro zavrnil. V nagovoru privržencev pred predsedniški palačo v Ankari je opazovalcem sporočil, naj se zavedajo, "kje je njihovo mesto".

"Ne vidimo, ne slišimo in ne poznamo politično motiviranih poročil, ki jih boste spisali," je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. "Ta država je izpeljala najbolj demokratične volitve, kakršnih nismo videli še v nobeni od zahodnih držav," je pribil in dodal, da bo Turčija nadaljevala po svoji poti.