c S

NIJZ: Sistem eNapotnice uspešno nadomestil papirnate napotnice

14.04.2017 16:30 Ljubljana, 14. aprila (STA) - Sistem eNapotnice je že v prvem tednu uspešno nadomestil papirnate napotnice, so sporočili z NIJZ. Kot so navedli, je bilo v prvem tednu skupaj izdanih več kot 55.000 elektronskih napotnic in izvedenih prek 34.000 elektronskih naročil, kar je primerljivo s številom dnevno izdanih papirnatih napotnic pred uvedbo elektronskega naročanja.

Po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) elektronski sistem deluje stabilno od sredine tedna, krajši zastoji so bili zaznani le v prvih dveh dneh. Bodo pa proti spremljali in morebitne napake tudi v prihodnje takoj odpravili.

Elektronska napotnica je postala polno veljaven, samostojen dokument 10. aprila. Bolnikom tako ni več treba pošiljati papirnatih zelenih obrazcev, da bi se naročili k zdravniku specialistu. Naročijo se lahko sami elektronsko, ni pa to še omogočeno za vse storitve. Je pa za vse storitve še vedno mogoče naročanje kot doslej: osebno, po telefonu ali preko posebne brezplačne telefonske številke.

Zdravstveni domovi oz. ambulante tudi sami organizirajo informacijske točke za pomoč bolnikom. Zdravniki in medicinske sestre pa bodo pomagali predvsem tistim, ki sami naročanja ne bodo zmogli, so še zapisali na NIJZ.